Vēders ļumīgs, ir 'bedraina riepa'. Ko darīt?  (29)

Life

Jautājums: Vēršos pie Jums sakarā ar savu meitu. Viņai ir 23. gadi. Pirms bērniņa piedzimšanas viņa svēra apmēram 57 kg, tad, stavoklī esot, pieņēmās līdz 83 kg, šobrīd viņa sver 74 kg un tas ir daudz par daudz. Vēders palicis ļumīgs, kā arī, protams, ir strijas un izskatās tādas kā apelsīns - viss vienas bedrītēs, protams, ir arī tā saucamā riepa. Ko Jūs, lūdzu, varētu ieteikt šajā gadījumā?

Atbild klīnikas Premium Medical uztura speciāliste Inga Pūce:

Atbilde: Lai gan datu pa šo sievieti ir par maz, lai dotu vispiemērotākos padomus, jo nezinām augumu, tāpat arī, vai viņa vēl baro bērnu ar krūti vai nē, bet galvenie principi ir šādi: 

Optimālais svara pieaugums grūtniecības laikā, ja pirms grūtniecības iestāšanās ir bijis normāls svars, būtu no 12 līdz 15 kg. Ja pirms grūtniecības iestāšanās svars ir bijis pazemināts, tad svara pieaugums grūtniecības laikā varētu būt no 16 līdz 18 kg. Jāatzīst, ka Jūsu meitai grūtniecības laikā svara pieaugums - 26kg - tomēr bijis pārāk liels. Visticamāk, ka, sākot gaidīt bērniņu, virsroku ir ņēmis uzskats, ka „nu gan jāēd par diviem", vai arī ir krasi izmainījies dzīves veids.

Bērniņa gaidīšanas laikā sievietes ķermenis piedzīvo būtiskas izmaiņas: āda uz vēdera var tikt izstaipīta, zaudēt elastību, kā rezultātā var rasties strijas uz dažādām ķermeņa vietām. Gurnu apvidū bieži uzkrājas tauku rezervītes un parādās „apelsīna miziņa". Bērniņa gaidīšanas laikā taču ir tik grūti atteikties no sevis palutināšanas ar kādu kārumu.

Lai nu kā, šobrīd pats svarīgākais būtu nepaļauties uz to, ka „gan jau normālais svars pats atgriezīsies". Tik pat svarīgi neļauties pēcdzemdību depresijai, ja tāda piemeklējusi, kā arī neieslīgt rūpēs vienīgi par bērniņu, bet padomāt arī par sevi, jo sievietei ārējais izskats, tāds, kas apmierina pašu, ir labsajūtas un laba pašvērtējuma viens no priekšnoteikumiem - lai gan psiholoģiski esam laimīgas par mazā brīnumiņa nākšanu pasaulē un mēģinām aprast ar jauno mātes lomu un pienākumiem, tomēr katra savā būtībā esam un paliekam arī sieviete, kura grib labi izskatīties un patikt sev un saviem tuvajiem.

Diemžēl nekaitīgu un drošu metožu agrīnā pēcdzemdību periodā ir visai maz - stingru diētu ievērošana nav ieteicama, jo var atsaukties uz bērniņa veselību barošanas periodā. Tāpat pēcdzemdību periodā jaunā māmiņa vēl jūtas fiziski vāja, tāpēc arī aktīva vingrošana var sagādāt tīrās mokas, bez tam ne vienmēr visi vingrojumi un palīglīdzekļi ir ieteicami dažādu pēcdzemdību komplikāciju dēļ.

Vissvarīgākais būtu sastādīt optimālāko uztura plānu šim periodam, tādu, kas nodrošina visu nepieciešamo uzturvielu un minerālvielu uzņemšanu, ir veselīgs gan māmiņai, gan, uzņemot uzturu ar mātes pienu, arī bērniņam, bet kas neveicina kilogramu uzkrāšanos un nerada bada izjūtu. Uzturam noteikti jābūt sabalansētam- katru dienu jāapēd vismaz 500 g dārzeņu un 200 g augļu, lai palielinātu organisma sārmainību, kas būtiski samazina tauku šūnu izmērus. Tāpat ir svarīgi atjaunot un uzturēt kārtībā kalcija rezerves, kas ir jau patukšotas, tātad nepieciešami 3 glāzes jebkuri šķidrie piena produkti, vai vienu glāzi var aizvietot ar 30 g siera. Pietiekamā daudzumā lietot saliktos ogļhidrātus (pilngraudu produkti, pākšaugi u.c), kas ir galvenais enerģijas avots un neaizmirst par 4 tīra ūdens glāzēm, kas sniegs tūlītēju enerģiju un attīrīs organismu.

Fizisku aktivitāšu jau jaunajām māmiņām parasti netrūkst, bet, ja ir pie sirds sportošana vai dejošana, arī tas nāk par labu.

Labs veids, kā palīdzēt ķermenim iegūt vēlamās formas, ir dažādas procedūras - gan masāžas (īpaši piemērotas pēcdzemdību periodam), piemēram, vēdera plastikas masāža, tās var būt arī zemūdens masāžas, limfodrenējošās masāžas u.c. Viens no veidiem, par ko esmu saņēmusi lieliskas atsauksmes, ir fizikālo procedūru sistēma „TriActiv", kurā ir apvienotas 3 dažādas metodes: lāzera stimulācija, lokālā atdzesēšana, ritmiskā vakuma masāža, kuras pastiprina cita citas radīto efektu. Tas varētu būt pirmais solis, kā grūdiens, uz sevis atjaunošanu, kuram var sekot citas procedūras ar brīnišķīgiem rezultātiem.

Jāatceras, ka katra esam unikāla un neatkārtojama, un līdz ar to ceļš uz sev vēlamās fiziskās formas atgūšanu ir katrai individuāls.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!