Kā notievēt, ja uznāk trakas 'našķošanās krīzes'?

Life

Foto: ČetrasSezonas.lv

Jautājums: Arī es cīnos ar liekiem kg, man ir 40 gadi, 168cm un svars 87 kg. Esmu mediķis, kad man ir diennakts dežūras, tad uz vakara pusi ir grūti atturēties no nasķošanās, par to es sev ļoti pārmetu. Agrāk pat lietoju tabletes Lida, kuras palīdzēja īsā laika periodā nomest kādus 10 kg, tas bija pirms gadiem 5. Bet tagad viss ir atpakaļ. Gribētu ēst sabalansēti un tā, lai svars nenāktu atpakaļ, bet neprotu, un tad vēl reizi mēnesī tās trakās saldumu krīzes. Varbūt varat man ko ieteikt? Paldies!

Atbild klīnikas Premium Medical uztura speciāliste Inga Pūce

Atbilde: Jā, šī pieredze kārtējo reizi apliecina, ka nepareizas tievēšanas metodes noved ne tikai pie nekontrolētas ēšanas un svara atgiešanās, bet visbiežāk arī pie psiholoģiska rakstura problēmām, piemēram, lieliem pašpārmetumiem. Pašpārmetumi diemžēl nelīdzēs, tādēļ nav vērts ar tiem nomocīties, bet meklēt labāko ceļu uz labu pašsajūtu un skaistu ārieni gan ir vērts. "Tās trakās saldumu krīzes", kā izsakās jautājuma autore, visbiežāk rodas no svarstīgā insulīna līmeņa asinīs. Tādēļ arī tik ļoti svarīgs ir sabalansēts uzturs, kas nodrošina vienmērīgu insulīna izdali organismā, tādējādi nodrošinot, ka neiestāsies kārtējā bada lēkme.

Nākas atkārtoties, bet jāsaka  - lai izvairītos no nekontrolētajām ēšanas reizēm, vislabāk būtu sastādīt sabalansēta uztura programmu, kas izslēgs šīs bada lēkmes. Tā kā katra cilvēka organisms ir atšķirīgs, arī uztura programma katram nepieciešama sava - nevar aizņemties draudzenes vai kaimiņienes uztura programmu, tā var izrādīties tieši tev neefektīva, radot tikai vilšanos. Tādēļ vislabāk būtu apmeklēt uztura speciālistu, kurš palīdzēs ēdienkarti sastādīt tā, ka drīkst ēst gandrīz visu, bet attiecīgi katra cilvēka organisma īpatnībām atbilstošās proporcijās un daudzumos.

Protams, ēdiens ir arī bauda, un vienu otru reizi apēst kādu saldumu gribās, un tas arī nav nekas slikts, bet ir svarīgi, ko no plašā saldumu klāsta izvēlas. Ir kāda nianse, kas palīdz atbrīvoties no lielās saldumu kāres - atkarībā no katra cilvēka organisma īpatnībām jāizvēlas, ko  un tieši kurā diennakts laikā no saldumu klāsta apēst. Ja to ievēro, šīs saldumu lēkmes izpaliek, bet organisms ir saņēmis visu nepieciešamo. Lai arī saldumu izvēle katram var būt individuāla, visvairāk ieteicamie ir augļi, žāvēti augļi, biezpiena deserti ar augļiem, reizēm var būt arī saldējums ar augļiem, bet visvairāk ieteicams atteikties no cepumiem, bulciņām vai citiem miltu izstrādājumiem, šokolādes un konfektēm utt.

Atcerieties, ka vislabāk darbojas formula: Garšīgs ēdiens + Individuāls kaloriju aprēķins + Mērena fiziskā slodze + Disciplīna = Mīnus 1 kg nedēļā + Skaista figūra + Atgūta veselība + Labs noskaņojums.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!