Foto: PantherMedia/Scanpix
Tāpat kā mainās gadalaiki, mainās arī mūsu organisma darbības ritms. Vasarā un rudenī organisms uzkrāj nepieciešamos vitamīnus un mikroelementus, lai mēs ziemā un pavasarī justos labi. Lai stiprinātu organisma imunitāti, speciālisti rudenī un agrā pavasarī iesaka īstenot arī probiotiku kursu - tas palīdzēs izvairīties no enerģijas trūkuma un iespējamām saslimšanām, kas rodas novārdzinātas imunitātes dēļ. Vairāk par probiotiku nozīmi konsultē "Ģimenes aptieku" farmaceite un aptiekas vadītāja Marija Čerņaka.

Kas ir probiotikas?

Probiotikas ir dzīvi mikroorganismi, kuri labvēlīgi ietekmē cilvēka gremošanas (kuņģa-zarnu) traktu. Probiotikas tiek iedalītas bakteriālajās un rauga sēnīšu probiotikās, un to sastāvā esošās dzīvās baktērijas lactobacilli, bifidobacterii un sēnītes saccharomyces veido normālu zarnu mikrofloru. Šo mikroorganismu darbība un funkcijas ir daudzpusīgas - baktērijas sašķeļ nesagremotos pārtikas pārpalikumus un palīdz labāk absorbēt pārtikas vielas. Tāpat tās sintezē daudz vitamīnu un neaizstājamās aminoskābes, atvieglo dzelzs, kālija un D vitamīna uzsūkšanos, aizkavē patogēno mikroorganismu vairošanos zarnās, kā arī spēcina imūnsistēmas darbību (stimulē imunoglobulīna IgA produkciju). Tās mazina arī laktozes nepanesības simptomus, jo baktēriju fermenti veic piena cukura sašķelšanu tievajās zarnās, lai tas var veiksmīgi uzsūkties.

Šo mikroorganismu "dzīvi" cilvēku zarnu traktā negatīvi ietekmē piesārņotas pārtikas un ūdens uzņemšana - tie satur daudz patogēno mikroorganismu, kas izmaina zarnu mikrofloras līdzsvaru (tas visbiežāk izpaužas kā caureja). Zarnu mikrofloras līdzsvaram kaitē arī antibiotiku lietošanas kursi, kuru laikā derīgās baktērijas tiek pamatīgi iznīcinātas, kā arī nepilnvērtīga uztura uzņemšana un "badošanās kūres".

Kāpēc zarnu mikrofloras līdzsvars ir tik svarīgs?      

Galvenā baktēriju darbības zona ir mūsu organisma gremošanas trakts, īpaši resnā zarna, kur sastopamas gan organismam labvēlīgas, gan potenciāli bīstamas baktērijas. Šo divu baktēriju grupu starpā nepārtraukti notiek "cīņa". Pārmērīga nelabvēlīgo baktēriju savairošanās izsauc pūšanas procesus zarnu traktā, kā rezultātā veidojas bīstami savienojumi - amonjaks, indols, fenoli, amīni, kuri var veicināt gan dažādu hronisku slimību, gan ļaundabīgu procesu attīstību organismā. Bieži nepietiekama baktēriju līdzsvara pazīmes ir vēdera uzpūšanās, neregulāra vēdera izeja un caurejas.

Lai normalizētu zarnu mikrofloru, būtiski ir lietot pilnvērtīgu un šķiedrvielām bagātu uzturu (dārzeņi, augļi, graudaugu produkti, zivis, gaļa, piena produkti). Ja zarnu mikroflora tomēr ir izmainīta, zarnu traktā ir jānodrošina optimāls baktēriju līdzsvars un jālieto probiotiķi, kuri satur dzīvotspējīgas, labvēlīgās baktērijas. Biežāk sastopamas un vairāk pētītas ir Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus, Enterococcus dzimtu baktērijas. Arī Saccharomyces boulardii rauga sēnītēm piemīt labvēlīgas īpašības.

Kādos produktos ir sastopamas probiotikas?

Noteiktu daudzumu pienskābo baktēriju satur visi raudzētie piena produkti, turklāt mūsdienās pārtikas ražotāji piedāvā dažādus produktus pat ar konkrētu probiotisko baktēriju piedevu (kefīri, jogurti, piena dzērieni utt.). Arī skābēti produkti, piemēram, skābi kāposti, kas lietoti termiski neapstrādātā veidā, veicina labvēlīgo baktēriju rašanos. Probiotikas var uzņemt arī ar aptiekās pieejamām kapsulām, pērlītēm vai citiem produktiem, kuri organismam nodrošina nemainīgu  probiotiku devu.

Kā norāda farmaceite Marija Čerņaka, probiotikas  nav organismam kaitīgas. Tās īpaši iesaka lietot "ceļotāju caurejas" profilaksei, kā arī Rota vīrusa izraisītas caurejas ārstēšanai un profilaksei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!