Foto: PantherMedia/Scanpix

Jautājums: Man ir 24 gadi un, cik atceros, mēnešreizes man visu laiku bija neregulāras - vienu mēnesi sākas pirmajos datumos, tad mēnesi nav un tad sākas mēneša pēdējā dienā. Bet nobiedēja mani pēdējais gadījums, kad man sākās jūnija sākumā un pēc tam visu vasaru nebija nekā līdz augusta beigām. Domājām, ka esmu beidzot stāvoklī, jo gribam bērniņu, bet atkal nekā.

Esmu senāk bijusi pie ārsta uz pilnu izmeklēšanu, bet man neko lāgā nepateica, izrakstīja zāles (nosaukumu neatceros) un pateica vairāk lietot piena produktus, bet nekas nelīdzēja, tagad biju pie dakteres man izrakstīja vitamīnus (pretapaugļošanās zāles ar varēja, bet tā kā es tās nekad neesmu lietojusi atteicos un paliku pie vitamīniem). Tie ir vitamīni pirms grūtniecības, lai vieglāk varētu palikt stāvoklī, vienīgi man tie bija jādzer 2 mēnešus nevis 3, kā teikts, bet arī tas nelīdzēja. Es vairs nezinu, kur griezties un ko darīt, jo tas, ka nepalieku stāvoklī liek man aizdomāties, kāpēc tā ir? Ar svaru man problēmu nav, veselība ideāla, neesmu nekad ne pret apauļošanas līdzekļus lietojusi, ne stāvoklī bijusi, nesaprotu kāpēc tā. Gaidīšu kādu ieteikumu.

Atbild Dr. Daiga Baranovska (ārstu prakse "Quartus" - 67271205):

Atbilde: Lasītājas jautājumā aizskartas divas līdzīgas, tomēr vienlaikus arī ne identiskas sieviešu problēmas.

Jautājumam pa neregulārajām menstruācijām var pieiet divējādi. Klasiskais standarts, ka menstruācijas sievietēm ir regulāri katru mēnesi ik pa 28-30 dienām, ir uz daudziem miljoniem akceptēta norma. Taču tas nenozīmē, ka tā ir 100% visām sievietēm. Pietiekami bieži ir sastopami gadījumi, kad sievietēm menstruālais cikls šajā normā neiekļaujas, tomēr viņas nav slimas. Neapšaubāmi galvenais normas vai patoloģijas rādītājs ir grūtniecības iestāšanās. Un ja sieviete arī ar neregulāru menstruālo cikla paliek stāvoklī, iespējams, tā ir viņas individuālā norma. Ja tomēr ilgākā laika periodā grūtniecība tomēr neiestājas, ir jāveic izmeklēšana, lai saprastu kāds tam iemesls. Par cikla neregularitātes iemesliem visprecīzāko iespaidu dod hormonu analīzes. Diemžēl nezinot precīzus šo izmeklējumu rezultātus ir neiespējami komentēt problēmas raksturu aprakstītajā situācijā.

Savukārt jautājumā par grūtniecības neiestāšanos ne vienmēr neregulārs menstruālais cikls ir vienīgais vai galvenais iemesls. Pirmkārt, par mazuli gādā divi, un zinot cik strauji pieaug vīriešu neauglības gadījumu skaits, noteikti pārbaudes jāveic arī partnerim. Savukārt sievietēm standarta izmeklējumu komplekts gadījumos, kad ilgstoši (vairāk kā gadu), plānojot grūtniecību, mazulis tomēr nav pieteicies, ietver analīzes uz dzimumceļu infekcijām, t.sk STS, hormonu analīzes un mazā iegurņa orgānu ultrasonogrāfiju. Par tālāko izmeklējumu nepieciešamību ārsts lems, vadoties no sākuma komplekta rezultātiem.

Tādēļ galvenais laikam būtu tas, ka jums jāatrod savs ārsts, ar kuru varat kvalitatīvi izanalizēt esošo situāciju un tad izlemt, ko darīt tālāk.

 Ar cieņu -  dr.Daiga Baranovska

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!