Jautājums: Esmu kādreiz slimojusi ar herpes infekciju. Vai iespējams inficēt citus cilvēkus, dodot buču uz vaiga, ja man nekādu izsitumu un sūdzību nav?

Atbild Veselības centra 4 Juglas klīnikas dermatoloģe Zane Degro:

Atbilde: Ja izsitumu un sūdzību nav, Jūs nevienu inficēt nevarat. Šo slimību izrasa vīruss, un tikai izsitumu periodā tas ir atrodams pūslīšu šķidrumā. Pūslīšu saturam nonākot uz veselas ādas var sākties slimība.

Ar herpes vīrusu ikviens no mums ir saskāries un šis vīruss mierīgi "snauduļo"organismā, liekot par sevi manīt brīžos, kad mūsu imunitāte pazeminās.  Daļai cilvēku vienīgā herpes vīrusa infekcija ir vējbakas, ko parasti izslimo bērnībā.  Vēlākā dzīvē šis pats vīruss var izsaukt herpes zoster infekciju jeb "jostas rozi".  Parasti tas notiek brīžos, kad mūsu imunitāte ir pazemināta - pēc lielām pārslodzēm, stresiem, saaukstēšnās laikā, pie citām smagām saslimšanām, arī pēc pārsauļošanās.

Der atcerēties, k air divu veidu herpes infekcijas - Herpes simplex un Herpes zoster. Herpes simplex izpaužas ar sīkām ūdeņainām pumpiņām un dedzinošu sajūtu - izsitumi visbiežāk lokalizējas sejas ādā - uz lūpām, zoda, vaigu rajonā. Izsitumi parasti pāriet dažu dienu laikā bez sekām. Infekcija var atkārtoties pat līdz vairākām reizēm gadā.

Herpes zoster izsitumi parasti lokalizējas muguras, viduma, arī sejas ādā. Uz ādas tie izskatās līdzīgi kā Herpes simplex gadījumā, bet galvenā atšķirība ir izteiktas sāpes izsitumu vietā, kas var izstarot pa nervu gaitu. Sāpes var saglabāties ilgi pēc izsutumu izzušanas.

Herpes infekcijas ārstēšanā izmanto pretvīrusu krēmus, piemēram Zovirax,  Acic krēms  un jo ātrāk uzsākta terapija, jo labāks rezultāts. Krēms jālieto 5-6 reizes dienā. Smagos gadījums tiek lietoti arī tabletētie medikamenti.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!