Foto: PantherMedia/Scanpix

Jautājums: Cik liels risks ir palikt stāvoklī, ja izsargājas ar pārtraukto dzimumaktu? Vai man ir pamata uztraukumam, ja ir bijis šāds sekss un, ja pareizi rēķinu, tad varētu ap to laiku būt arī ovulācija? Kā precīzi noteikt ovulācijas laiku?

Atbild Dr. Daiga Baranovska (ārstu prakse "Quartus" - 67271205):

Atbilde: Izmantojot kā vienīgo izsargāšanās metodi pārtraukto dzimumaktu, drošības procents ir ~ 60-70%. Jo tuvāk ovulācijai, jo neizdošanās risks ir augstāks, jo dažreiz grūtniecība var iestāties arī tad, ja vīrieša sperma ir nokļuvusi tikai uz ārējiem dzimumorgāniem, kājas vai vēdera.

Bez tam šī izsargāšanās metode slēpj arī dažādus zemūdens akmeņus, par ko pirmajā brīdī nemaz nedomājam, bet sekas pamanām tikai pēc daudziem gadiem.

    * Ir lielas iespējas iedzīvoties kādos psiho seksuālas dabas traucējumos, ilgstoši izmantojot tikai šāda veida izsargāšanās metodi, var rasties neirotiski stāvokļi un dažādas fobijas. Sieviete pēc dzimumakta var ilgstoši just frustrāciju - neveiksmes, neizdošanās sajūtas.

    * Vīrieša organismā pieaug stresa līmenis, zemapziņā attīstās nepilnvērtības kompleksi, iespējams, ka vēlāk dzīvē var rasties problēmas gan ar priekšlaicīgu, gan kavētu ejakulāciju.

    * Kaut arī nav pārliecinošu pierādījumu, arvien biežāk mediķu vidū izskan versijas, ka šī metode vēlākā dzīvē var būt saistīta ar dažādu labdabīgu, dishormonālu saslimšanu attīstību kā sievietēm (miomas, cistas, mastopātija, cikla traucējumi) tā arī vīriešiem (prostatas adenoma).

Ovulācijas aprēķins nav sarežģīts, bet diemžēl arī nav vienkāršs. Pirmais un galvenais nosacījums ir sekojošs - menstruālajam ciklam jābūt ļoti regulāram un paredzamam. Tādā gadījumā var plānot, ka ovulācija notiek 14 dienas pirms nākamo menstruāciju sākuma. Drošībai jārēķina +/- vēl 2 dienas. Ovulācijas laiku var precizēt arī ar citām metodēm, piemēram, bazālās temperatūras mērīšanu, kas ir temperatūras mērīšana makstī vai taisnajā zarnā no rīta neceļoties no gultas. Cikla vidū temperatūra paaugstinās pa 0,4-0,8 grādiem, kas apliecina, ka ovulācija ir notikusi. Vēl var izmantot speciālus, aptiekās nopērkamus ovulācijas testus. Tos veic, pārbaudot rīta urīnu līdzīgi kā grūtniecības testu gadījumā. Pirmajos mēnešos, vēlams tos sākt jau no 10.cikla dienas, vēlāk laiku var saīsināt.

Ar cieņu -  dr.Daiga Baranovska

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!