Jautājums: Vai ilglaicīgs seksa trūkumus var ietekmēt nervu sistēmu (aptuveni 30 līdz 40 gadu vecumā)?

Arturs Šulcs
,
seksologs un pārmaiņu treneris

Atbilde: Cilvēkam ir dažādas organisma funkcijas, un tās jāpilda. Ja neelpo īsu brīdi, dzīvība beidzas, bez dzeršanas iztiek pusotru, divas dienas, bet neēdot var eksistēt aptuveni nedēļu. Protams, seksa trūkums nav uzreiz redzams. Tomēr dabā viss ir iekārtots vienkārši. Ja kāds grib dzīvot, viņš dzīvo, priecājas un vairojas. Ja negrib dzīvot, dabā ir mehānismi (mikrobi, zvēri, slimības, tai skaitā vēža šūnas), kas pārstrādā nederīgo, aizvāc, dodot vietu jaunai dzīvībai.

Seksualitāte ir dzīvības atribūts. Ja gribi dzīvot, tad pildi dzīvības programmu, tai skaitā dzimumdzīves. Vienalga - ar sevi, ar citiem, tas jau ir sekundārs jautājums. Ir jāmīlējas, jāstimulē sevi, jārada dažādas izjūtas, ar to apliecinot, ka esi dzīvs un gribi dzīvot. Sekss un seksualitāte ir dabisks veids, kas rada mieru, ļauj justies labi, normalizē trauksmes līmeni.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!