Foto: F64

Jautājums: Man ir sakrājušies vairāki jautājumi. Sava ginekologa man vēl nav, un nevaru vien saņemties aiziet. Bet es gribētu zināt, vai, ja es gribu veikt pārbaudes uz visām STS slimībām - nodot analīzes, man tas būtu jādara pie ginekologa vai viņš man iedos nosūtījumu? Vai es pati savai zināšanai varu nodot analīzes bez jebkāda nosūtījuma uz visām STS? Vai pēc asins analīzēm var noteikt visas kaites, vai arī tomēr ir nepieciešama maksts uztriepe? Un cik apmēram maksā Latvijā veikt šādas analīzes?

Esmu dzirdējusi, ka HIV analīzes esot ļoti dārgas. Ļoti gribētu veikt HIV pārbaudi - man ir pastāvīgs draugs, tāpēc gribu zināt vai viss ir kārtībā. Vai ja draugs ir veicis veselības pārbaudi un asins analīzes (darba dēļ bija jāveic šī pārbaude) un neko neatklāja, nekādas STS vai HIV, tas nozīmē, ka man arī nekā nav? Seksuālas attiecības mums jau ir gadu, pārbaudi veica viņš pirms pusgada un tur teica, ka viss kārtībā. Vai tādā gadījumā ar mani ir tāpat? Sekss mums ir bez prezervatīva.

Un tad man vēl jau ilgāku laiku ir problēmas ar mikrofloru - pēc simptomiem un internetā lasītā, sapratu - man ir gardinella. Zivju smakas izdalījumi, kas ir jūtami ātri vien pēc nomazgāšanās vai seksa, kaut nelietoju ziepes vai dušas želeju intīmajā rajonā, bet speciālu gēlu intīmajai kopšanai ar PH 3, bet tā smaka un izdalījumi ir vēl joprojām! Vienīgais, kā varu ikdienā izdzīvot, ir biksīšu ieliktnīši vai tamponi. Zinu, ka nav labi lietot tamponus vispār, kur nu vēl šādā gadījumā, bet citādi nevaru.

Man ir jautājums - vai ir kādi bezrecepšu medikamenti, lai tiktu no šīs kaites vaļā? Kā viņa vispār rodas? Internetā lasīju daudz variantus. Vai viņa skaitās STS? Domas dalās - ka tā ir seksuālā ceļā iegūta, gan nepareizas intīmās higiēnas vai sievietes maksts baktēriju disbalansa rezultātā iegūta, tāpēc gribētu dzirdēt speciālista viedokli. Vai jāietur pauze seksuālo attiecību laikā, kamēr ārstējas, un cik ilgi? Un vai šī kaite ko nodara manam partnerim? It kā nekādu sūdzību no viņa puses neesmu dzirdējusi par pašsajūtas pasliktināšanos. Bet lasīju, ka partneris var būt gardinellas nēsātājs un, ja sieviete izārstējas, tad partneris var aplipināt no jauna. Tāpēc vai viņam tādā gadījumā arī būtu jāārstējas un kā? Varbūt viņam iet pie sava ārsta?

Dzīvojam ārzemēs patlaban. Ļoti jūtu nepieciešamību aiziet pie ārsta nepatīkamo sajūtu un vēlmes pārbaudīties dēļ, bet ārzemēs nezinu kur un kā tieši pie ginekologa iet (angļu valoda nav šeit populāra, būs grūtības ar sava ārsta atrašanu), bet Latvijā līdz šim nebija tādu materiālo līdzekļu, lai staigātu pa ārstiem un pirktu zāles.

Atbild Dr. Nataļja Mošna ārstu prakse "Quartus" - tālr. 67271205

Atbilde: Labdien! Ja Jums ir viens pastāvīgs dzimumpartneris un Jūs esat vienīga dzimumpartnere Jūsu vīrietim, intereses pēc nav nepieciešams nodot analīzes uz STS. Pārbaude uz STS ir jāveic gadījumā, ja Jums bija jauns, neaizsargāts dzimumkontakts vai neaizsargāts dzimumkontakts ar STS slimu personu. Pārbaudi uz STS var veikt pie ginekologa un nosūtījums no ģimenes ārsta nav nepieciešams, kā arī pie dermatovenerologa. Parasti STS simptomi parādās 3 - 7 dienu laikā pēc dzimumkontakta - neparastie izdalījumi no maksts, nepatīkama smaka no dzimumorgānu rajona, izsitumi, kā arī apsārtums, nieze, dedzināšana un sāpes. Lai pārbaudīties vai neesat inficēta ar STS, ir jānodot speciālas analīzes (materiālu paņems no maksts,dzemdes kakla un urīnizvadkanāla ārējās atveres), kā arī asins analīze. Ja analīzes uz STS būs pozitīvas, tiks nozīmēta specifiska ārstēšana un 2 - 3 nedēļas pēc ārstēšanās ir jāveic kontroles izmeklējumi. STS pārbaudes izmaksas ir atkarīgas no medicīnas iestādes cenrāža, kur tās plāno veikt. Vidēja izmeklējumu cena varētu būt ap 20 Ls.

Bakteriāla vaginoze ir maksts normālās mikrofloras izmaiņas un mikroorganisma - Gardnerella vaginalis - savairošanās makstī. Starp speciālistiem joprojām nav vienota viedokļa vai pieskaitīt bakteriālu vaginozi pie STS. Gardnerellas nelielā daudzumā var būt arī veselas sievietes maksts mikrofloras sastāvdaļa, bet pieaugot to skaitam attīstās slimība. Šo mikroorganismu savairošanos veicina dzimumsakari, spermicīdi, hormonu preparāti, maksts skalošana, neatbilstoša higiēna, intrauterīna spirāle, dažādas infekcijas, medikamentu lietošana u.c. Vīrietis var pārnēsāt augstāk minēto mikroorganismu, bet viņam tas parasti iekaisumu neizsauc, bet reizēm var būt uretrīts.

Biežākie simptomi ir pastiprināti izdalījumi ar nepatīkamu "zivju" smaku, nieze un diskomforts dzimumorgānu apvidū. Ārstēšanas nepieciešamība un  taktika apsverama katrā gadījumā individuāli. Ja sūdzību nav, bet maksts uztriepes analīze uzrāda Gardnerellas, terapija nav nepieciešama. Turklāt 5-50% gadījumu novēro pašizārstēšanos, nelietojot medikamentus. Ja ārstēšana tomēr ir nepieciešama, ginekologs nozīmēs antibakteriālos līdzekļus un maksts mikrofloru uzlabojošus medikamentus.

Kā arī uzturā vēlams pastiprināti lietot skābpiena produktus un intīmai higiēnai izvēlēties speciālus mazgāšanas līdzekļus. Nav pierādīts, ka bakteriālās vaginozes gadījumā vienlaikus jāārstē arī partneris, taču, ja ārstēšanas kurss nav efektīvs, tas jāatkārto divus trīs ciklus pēc menstruācijām, un tad vajadzētu ārstēt arī partneri. Ar cieņu, Nataļja Mošna.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!