Foto: PantherMedia/Scanpix

Jautājums: Es vēlējos uzzināt, vai mēnešreižu laikā var peldēties? Vai tamponi būs pareizā izvēle, ja visu dienu peldās?

Atbild Dr. Nataļja Mošna ārstu prakse "Quartus" - tālr. 67271205 
Atbilde: Labdien! Menstruāciju laikā dzemdes kakliņš ir nedaudz pavērts lai caur to kopā ar menstruālājām asinīm varētu izdalīties arī gļotāda, kura izklāj dzemdes dobumu (endometrijs). Caur pavērtu dzemdes kakliņu baktērijām ir vieglāk iekļūt dzemdes dobumā, tāpēc dienās kad ir stipra menstruālā asiņošnana peldēties nav ieteicams.

Ja sievietes pašsajūta ir laba, tad menstruāciju pirmajā un pēdējās dienās, kad asiņaino izdalījumu nav daudz, peldēties var. Šajā gadījuma maksimāli iespējamo higiēnu palīdzēs nodrošināt tamponi. Ja sievietei ir vidējās vai stipras menstruācijas, tad ir jāizvēlās tamponi ar maksimālu uzsūkšanās spēju (uz tamponu iepakojuma jābūt vārdam "super"), ja menstruācijas ir nelielas, jāizmanto tamponi ar normālu uzsūkšanas spēju ("normal" un/vai "mini"). Ja menstruālā asiņošana  ir normāla, tamponus ir jāmaina ik pēc četrām, sešām stundām. Jaunu, tīru tamponu ir jāievieto makstī tieši pirms peldēšanās.

Ļoti svarīgi ir pareizi ievietot tamponu - maksts vidējā trešdaļā vai nedaudz augtāk, jo šajā gadījumā ieeja makstī būs noslēgta un ūdens nevarēs iekļūt tajā, kā arī tampons netraucēs un praktiski nebūs sajūtams. Pēc peldēšanās obligāti jānomaina tampons!

Ar cieņu, Nataļja Mošna.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!