Foto: Reuters/Scanpix
Starp aktuālajām veselības problēmām sievietēm pēdējā laikā arvien vairāk tiek minēts maksts sausums. Līdz šim valdīja uzskats, ka tas vairāk attiecas uz sievietēm gados, taču par šo diskomfortu sūdzas arī jaunas sievietes.

Par maksts sausuma cēloņiem ārsti joprojām strīdas. Subjektīvas sajūtas, ko izjūt sieviete, ir diskomforts dzimumakta laikā, ko rada nepietiekami mitra maksts,. Diskomforts sniedzas no vieglām neērtībām līdz pat sāpēm. Šāda dzimumakta laikā var tikt radītas pat mikro traumas, kas var provocēt iekaisumus. Ja piemeklē šādas sajūtas, vērtīgi būtu nekautrēties un izrunāt to ar partneri, jo varbūt cēlonis ir psiholoģisks. Vai arī izmantot slīdamību veicinošus līdzekļus. Vairumā tie pieejami gela formās, kas sākotnēji sniedz patīkamu, atvēsinošu sajūtu, bet diemžēl, ilgstoši lietojot, sausuma sajūta var atgriezties. Tāpēc labāk izvēlēties speciālu krēmu.

Vienīgais šobrīd Latvijas tirgū pieejamais maksts mitrināšanas līdzeklis krēma formā ir Vagisan FeuchtCreme un Vagisan FeuchtCreme Kombi, kas ir mitrinošs krēms iekšējiem un ārējiem dzimumceļiem. Tam ir vairāki pielietošanas veidi: uzklājams ar pirkstu, ievadāms ar aplikatoru, ievadāms svecīšu veidā vai uzklājams tieši uz vīrieša dzimumlocekļa galviņas pirms dzimumakta. Krēms satur arī pienskābās baktērijas, kas palīdzēs uzturēt veselu maksts mikrofloru, mitrinās ādu, uzlabos tās elasticitāti un būtiskākais, ka sniegs komforta sajūtu.

Svarīga arī ikdiena higiēna

Mūsu ķermenis nav sterils, uz tā notiek dažādi vielmaiņas procesi un uz tā sadzīvo daudz un dažādu baktēriju: gan labas, gan ne tik ļoti. Kamēr viss ir līdzsvarā, tam netiek pievērsta uzmanība. Taču ir brīdis, kad mums būtu vēlams piedomāt par veidiem, kā līdzsvaru neizjaukt.

Viens no tiem ir speciālu intīmās higiēnas līdzekļu lietošana. Sievietes intīmās zonas ārējā daļa veido skābu vidi, kas ir ap 5-5,5. Sievietes intīmās zonas iekšējā vide ir vēl skābāka, pat pH 3,8-4,5. Ja ikdienas higiēnai tiek izmantotas ziepes vai dušas želejas, kas pēc būtības ir sārmainas, tad tās diemžēl izjauc ādas skābes aizsargslāni un var radīt kairinājumu. Kairinājums var izpausties kā pastiprināti izdalījumi, nieze, nepatīkams aromāts u.c.

Tāpēc svarīgi ir lietot mazgāšanās līdzekļus, kas ir atbilstoši, pietuvināti intīmās zonas pH līmenim. Ar šiem līdzekļiem ieteicams mazgāties vismaz vienu reizi dienā. Tāpat ieteicams to lietot pēc dzimumakta, jo spermas pH līmenis ir sārmains, noteikti pirms menstruācijas un tās laikā, jo arī asins ir sārmainas, kas atkal attiecīgi var izjaukt normālu maksts vidi.

Svetlana Ozoliņa, ārste -ginekoloģe, dzemdību speciāliste:

Maksts mitrumu sievietei nodrošina normāls estrogēno hormonu līmenis. Ja runa ir par sausumu dzimumdzīves laikā, svarīga ir vesela maksts gļotāda un arī sievietes psiholoģiskā gatavība un vēlmes. Ja makstī ir sausums, rodas sūdzības par diskomfortu, kņudēšanu, niezi, dedzināšanu, sāpēm un pat neiespējamu dzimumdzīvi šo sajūtu dēļ.

Visbiežāk zems estrogēnu līmenis sievietei ir olnīcu darbības traucējumu gadījumā, hormonālo kontraceptīvu lietotājām, krūts barošanas laikā, sievietēm menopauzē. Situācijās pēc maksts iekaisuma ārstēšanas arī varētu rasties šādas sūdzības.

Problēma ir veiksmīgi risināma - maksts gļotādu var mitrināt ar maksti mitrinošiem krēmiem vai lubrikatīvām ziedēm, bet tās noteikti ir jāiegādājas aptiekās, jo citur pirktajām var būt nezināmi piejaukumi, kam ir mērķis pastiprināt seksuālās sajūtas, bet medicīniski tās var radīt papildus alerģisku reakciju un situāciju tikai pasliktināt. Savām pacientēm es stingri rekomendēju tikai aptieku produkciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!