Foto: PantherMedia/Scanpix

Jautājums: Par ko liecina sāpes vēderā, muguras lejas daļā un asiņošana pēc avārijas kontracepcijas tabletes "Postinor" izdzeršanas?

Atbild ginekoloģe Natalja Mošna, "Quartus"

Atbilde: Labdien. Avārijas kontracepcijas tabletes satur sintētisku hormonu (progestīnu levonorgestrelu), kas neļauj olnīcām izdalīt olšūnas, novērš olšūnu apaugļošanos un neļauj apaugļotai olšūnai ieligzdoties dzemdes gļotādā. Ja gadījumā grūtniecība jau ir iestājusies, šīs tabletes to nepārtrauc.

Avārijas kontracepcijas tabletēs ir samērā augsta progestīna deva, var izmainīties menstruālais cikls, rasties smērējoši izdalījumi, ārpuskārtas asiņošana. Dažās dienās hormons no organisma tiek izvadīts un neatstāj paliekošas sekas uz veselību. Dažkārt sievietes sūdzas arī par nogurumu, sliktu dūšu, vājumu un nespēku - šīs sūdzības turpinās apmēram divas dienas.

Jūsu sūdzības un ārpuskārtas asiņošana ir Jūsu organisma reakcija uz avārijas kontracepcijas tablešu lietošanu. Bet, ja asiņošana būs ilgāk par nedēļu, Jums jāapmeklē ginekologs.

Avārijas kontracepcijas tabletes nedrīkst lietot kā regulāru aizsargāšanās metodi, tās izmanto tikai īpašos gadījumos, kad pastāv risks nevēlamai grūtniecībai.

Iesaku Jums apmeklēt ginekologu, lai saņemtu konsultāciju, kā turpmāk pāriet uz ikdienas kontracepcijas lietošanu, un kopa izvēlēties Jums vispiemērotāko metodi.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!