Jautājums: Labdien! Esmu trīs bērnu māte. Man ir 24 gadi, esmu 170 cm gara un 70 kg smaga. Es gribētu zināt, kā ar pašas spēkiem varētu mazināt vēderu - riepu, uz kura vēl ir arī strijas. Manuprāt, es ēdu veselīgi- dārzeņus, augļus, makaronus, kartupeļus.. Kad gaidīju trešo bērnu, manās analīzēs atklāja mazasinību, bet tagad viss ir kārtībā. Un sakiet, lūdzu, cik maksā konsultācija pie dietologa?

Atbild Wellslim centra uztura speciāliste Guna Rijkure:

Atbilde: Ļoti jauki, ka Jūs esat veltījusi sevi ģimenei un bērniem, bet lai mēs spētu ziedot sevi citiem, ir jāparūpējas un jābūt harmonijā arī ar sevi.

Lai svars būtu normas robežās, pats būtiskākais ir samērot apēsto produktu daudzumu ar fiziskajām aktivitātēm. Nebūtu ieteicams uzsākt kādu kampaņveida diētu, lai strauji iegūtu kāroto rezultātu, tā Jūs tikai sabojāsiet pamatvielmaiņu, kā rezultātā pēc diētas pārtraukšanas svars pieaugs ar uzviju.

Pamatvielmaiņa ir enerģijas minimums, kas mums nepieciešams, lai ķermenis spētu nodrošināt dzīvībai svarīgās funkcijas, kā sirdsdarbība, elpošana, neskaitot, piemēram, pastaigu ar bērnu vai došanos iepirkties. Mūsu pamatvielmaiņa ļoti strauji pielāgojas jebkurai mazkaloriju diētai, bet pēc šādu aktivitāšu pārtraukšanas paiet aptuveni divi mēneši līdz tā atjaunojas sākotnējā līmenī, un šajā mirklī sākas dubultais svara pieaugums, jo pēc kampaņveida diētas mēs naski atgriežamies pie vecajiem ēšanas ieradumiem.

Lai sasniegtu vēlamās ķermeņa proporcijas, Jūsu ēdienkartē būtu vēlams iekļauj pilngraudu produktus, kā griķi, brūnie rīsi, pilngraudu vai cieto kviešu makaroni, dažādas pārslas, grūbas, putraimi, kas ilgstoši radītu sāta sajūtu un atturētu no vēlmes našķoties. Noteikti jāēd pākšaugi - pupas, zirņi, lēcas. Prieks, ka Jums garšo dārzeņi, tikai jāatceras, ka vislabāk tos ēst svaigus, tvaicētus vai sutinātus un ar pēc iespējas mazāku taukvielu - krējuma vai eļļu piedevu. Augļus ik dienas ieteicams apēst divas porcijas, piemēram, tas varētu būt viens ābols un 200g zemeņu, jo pārlieku liels augļu patēriņš var radīt svara pieaugumu.

Nebūtu vēlams aizrauties ar kartupeļu lietošanu - pietiks, ja tie uz šķīvja gozēsies divas reizes nedēļā. Droši ēdiet zupas, īpaši šobrīd vasaras sezonā - auksto zupu, jo tajā ir daudz dārzeņu, uzņemsiet papildus šķidrumu, bet maz kaloriju.

Ja holesterīna rādītāji analīzēs nav paaugstināti, ik dienas varat apēst arī pa olai, labāk gan pagatavot omleti ar krietnu dārzeņu un zaļumu piedevu. Varat lietot arī liesu gaļu un zivis. Pēdējās ideāli būtu celt galdā divas reizes nedēļā.

Nedrīkst aizmirst par pienu un tā produktiem. Šeit gan rūpīgi pievērsiet uzmanību tauku procentam, īpaši norādēm uz siera iepakojuma, jo šo produktu ir ļoti viegli apēst lielā daudzumā.

Ja sakārojas ko saldu un atvēsinošu karstā vasaras dienā, izvēlieties sulas vai piena saldējumus. Svētku reizēs, gatavojot tortes, izmantojiet svaigas un žāvētas ogas, augļus, zefīru, jogurtu, biezpienu un želatīnu. Protams, Jums vispiemērotāko
ēdienkarti sastādīs uztura speciālists. Wellslim centrā konsultācija pie uztura speciālista maksā 20 latus.

Noteikti uzsāciet fiziskās aktivitātes, lai uzturētu sevi formā. Pietiks, ja lēnā solī ik pārdienas noskriesiet 20 minūtes. Ir pēdējais laiks atklāt pludmales sezonu - peldēšana nāktu par labu visām muskuļu grupām un nostiprinātu arī vēdera presi. Ja nav iespējas iet vingrot uz sporta klubu speciālista kontrolē, var apmeklēt fizioterapeitu, kurš izstrādās vingrojumu kompleksu vingrošanai mājās.

2 reizes dienā Jums būtu ieteicama kontrasta duša un pašmasāža ar apjomu samazinošu krēmu. Lai varētu ieteikt, tieši jums vissefektīvāko risinājumu, vēlams apmeklēt ķermeņa estētikas speciālistu un veikt ķermeņa problēmzonu diagnostiku. Ņemot vērā diagnostikas rezultātus, varēs izstrādāt precīzu, tieši Jūsu problēmu, tai skaitā striju, risināšanas plānu.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!