Foto: Shutterstock
Ar vasarā uzņemto saules, svaigu augļu un ogu enerģiju, atkal esam gatavi līdz nākamajam pavasarim pārlaist Latvijas garo un drēgno periodu. Tiesa, daļu vitamīniem bagāto augļu iespējams iegādāties arī ziemā. Portāls "Delfi" iepazīstina ar 16 vitamīniem bagātākajiem augļiem un ogām, ko vēl varam pagūt noplūkt mūsu dārzos, salasīt mežā vai nopirkt veikalā.

Katram auglim un dārzenim norādīta porcijas uzturvērtība. Vienam cilvēkam nepieciešamo porciju skaits atkarīgs no dzimuma un vecuma. Piemēram, 19 līdz 50 gadus vecai sievietei vajadzētu apēst 7 līdz 8 porcijas sulīgo vitamīna devu dienā. Ideālā variantā dienas deva varētu sastāvēt no četru dažādu augļu vai ogu porcijām un četru dažādu dārzeņu porcijām. Pieņemot, ka reti, kuram ir laiks un vēlme rūpīgi sekot līdzi porciju skaitam, ieteicams augļu un ogu īpatsvaru ēdienreizēs palielināt, cik nu tas ir iespējams.

Labākie svaigie vitamīnu avoti:

Latvijas tradicionālie


Foto: stock.xchng

Ābols

Uzturvērtība (viens vidēja izmēra ābols): 75 kalorijas, 3 g šķiedrvielas.

Āboli satur antioksidantus, kas palīdz samazināt diabēta un astmas saslimšanas risku. Āboli ir arī dabīgi mutes atsvaidzinātāji un tīra zobus ar katru iekošanās reizi.

Interesants fakts: Ābolu aromāts nāk no smaržvielām, kas atrodas ābolu miziņā, tāpēc labāko garšu iespējams baudīt, ēdot nemizotu ābolu. Turklāt, lielākā daļa vitamīnu atrodas tieši zem mizas slāņa.

Bumbieris

Uzturvērtība (viens vidēja izmēra bumbieris) : 96 kalorijas, 5 g šķiedrvielas

Liela daļa no bumbiera šķiedras ir šķīstoša, kas var palīdzēt novērst aizcietējumus. Šķīstošā šķiedra var arī palīdzēt samazināt holesterīna līmeni asinīs un novērst sirds slimības.

Interesants fakts: Atšķirībā no vairuma citu augļu, bumbieri kokā labi nenogatavojas. Tā vietā, bumbierus labāk novākt vēl zaļus un ļaut tiem nogatavoties kontrolētos apstākļos.

Labākais no ogām


Foto: stock.xchng

Ķirši

Uzturvērtība (puse tasītes ķiršu/125 ml): 46 kalorijas, 1,5 g šķiedrvielas, bagāti ar antioksidantiem

Skābie ķirši spēcīgo antioksidantu antocianīnu satur nekā jebkuri citi augļi. Antocianīns var palīdzēt mazināt iekaisumu un atvieglot artrīta radītas sāpes.

Interesants fakts: Skābie ķirši, ko parasti izmanto pīrāgos un ievārījumos, ir vairāk C vitamīna nekā saldajos ķiršos, bet daudz no tā tiek zaudēts, ja tos karsē.

Vīnogas

Uzturvērtība (puse tasītes vīnogu/ 125 ml): 53 kalorijas, Šķiedrvielas mazāk nekā 1g

Vīnogas satur antioksidantu, kas var palīdzēt novērst sirds slimības, samazinot asinsspiediena līmeni un iespējamo trombu veidošanos. Tāpat antioksidanti var mazināt krūts, kuņģa un resnās zarnas vēža šūnu izplatīšanos.

Interesants fakts: Sarkanās un zaļās vīnogas var sasaldēt, tādejādi iegūstot krāsainus un atvēsinošus ledus gabaliņus, ko pievienot iecienītākajiem dzērieniem.

Purva vitamīnu tabletītes


Foto: LETA

Mellenes

Uzturvērtība (puse tasītes melleņu/125 ml): 41 kalorijas, 1,5 g šķiedrvielas, bagātas ar antioksidantiem.

Mellenēs ir vairāk antioksidantu nekā jebkurā citā plaši pieejamā auglī vai ogās. Mellenes var palīdzēt samazināt vecuma izraisītu saslimšanu risku, piemēram, parkinsona un alcheimera slimības.

Interesants fakts: Mellenes ir ļoti labi uzglabājas saldētā veidā. Vislabāk tās ir noskalot un pēcāk nosusināt. Saldētavā mellenes vēlams nesakraut kastēs, bet gan salikt uz cepampapīra pa vienai kārtai. Tādā veidā vēlāk tās iespējams pa daļām izmantot, lieki neatsaldējot visu kasti.

Dzērvenes

Uzturvērtība (puse tasītes dzērveņu /125 ml): 25 kalorijas, 2,5 g šķiedrvielas, bagātas ar antioksidantiem.

Dzērvenes ir antibakteriālas un pētījumi liecina, ka tās var palīdzēt ārstēt un novērst urīnceļu infekcijas. Tāpat nesen izpētīts, ka dzērvenes palīdz novērst arī nierakmeņu rašanos un kuņģa čūlu veidošanos.

Interesants fakts: Nesaldināta dzērveņu sula ir lielisks mutes skalojamais līdzeklis - pierādīts, ka tas var palīdzēt iznīcināt baktērijas un zobu aplikumu.

Tālie dienvidnieki


Foto: F64

Greipfrūts

Uzturvērtība (puse greipfrūta): 52 kalorijas, 2 g šķiedrvielas, vitamīna A avots

Rozā greipfrūts satur vielas, kas aizsargā pret dažiem vēža veidiem. Greipfrūtam ir arī šķīstoša šķiedra, kas var palīdzēt samazināt holesterīna līmeni.

Interesants fakts: Greipfrūts var paaugstināt dažu medikamentu iedarbību. Tādēļ jautājiet farmaceitam, vai tas spēj ietekmēt arī jums izrakstīto zāļu iedarbību.

Apelsīns

Uzturvērtība (viens vidēja izmēra apelsīns): 62 kalorijas, 3 g šķiedrvielas, C vitamīna un kālija avots.

Apelsīni ir nozīmīgs vitamīnu avots grūtniecēm, jo spēj novērst zīdaiņu nervu caurulīšu defektus. Tie satur arī vielas, kas spēj mazināt triglicerīdu un holesterīna līmeni asinīs.

Interesants fakts: Mizas baltā daļa satur gandrīz tikpat daudz C vitamīna kā pats auglis, tāpēc vēlams ēst arī to.

Mazie zaļie


Foto: AP/Scanpix

Avokado

Uzturvērtība (puse avokado): 114 kalorijas, 4,5 g šķiedrvielas, E vitamīna avots.

Avokado satur veselīgos taukus, kas var palīdzēt samazināt holesterīna līmeni. Domājot par veselu sirdi, speciālisti iesaka avokado pat lietot sviesta vietā uz maizītes.

Interesants fakts: Zīdaiņi dievina avokado. Mīkstā, krēmveidīgā tekstūra padara tos viegli ēdamus, bet augstais tauku saturs palīdz bērna normālai augšanai un attīstībai.

Kivi

Uzturvērtība (viens liels kivi): 56 kalorijas, 3 g šķiedrvielas, vitamīnu C un E, kā arī magnija un kālija avots.

Kivi ir vairāk C vitamīna nekā apelsīnos un citronos, turklāt tie stiprina kaulus, skrimšļus, zobus un smaganas. Kivi var arī palīdzēt pazemināt triglicerīdu līmeni - būdams augsts, tas vairo sirds slimību risku.

Interesants fakts: Lielākā daļa cilvēku kivi mizo, bet tos veselīgāk ir ēst ar visu mizu.

Saldie vitamīnu avoti


Foto: LETA

Banāns

Uzturvērtība (viens vidēja izmēra banāns): 105 kalorijas, 3 g šķiedrvielas, B6 vitamīna un kālija avots.

Katrā banānā ir ap 422 miligramiem kālija, kas ir ievērojami vairāk nekā lielākajā daļā augļu. Kālijs var palīdzēt samazināt asinsspiedienu līmeni.

Interesants fakts: Cilvēkiem, kuriem ir alerģija no gumijas un lateksa izstrādājumiem, var būt alerģija arī no banāniem, jo abi nāk no līdzīgiem kokiem un to sastāvā ir vienādas olbaltumvielas.

Mango

Uzturvērtība (puse vidēja izmēra mango): 54 kalorijas, 1,5 g šķiedrvielas, A un E vitamīnu avots.

Mango ir augsts antioksidantu luteīna un zeaksantīna līmenis, kas var palīdzēt uzlabot redzi un samazināt tās pasliktināšanās risku vecumdienās.

Interesants fakts: Mango var baudīt ne tikai mizotā veidā kā saldu un sulīgu desertu, bet arī nemizot un pievienot salātiem kā nedaudz rūgtenu, kraukšķīgu piedevu.

Nedaudz skāņie dienvidnieki


Foto: PantherMedia/Scanpix

Persiks

Uzturvērtība (viens vidēja izmēra persiks): 58 kalorijas, 2 g šķiedrvielas, vitamīna A avots.

Bagāts ar A vitamīnu, kas palīdz regulēt imūnsistēmu un cīnīties ar infekcijām.

Interesants fakts: Persiki nevar kļūt saldāki pēc tam, kad tie ir noplūkti, tāpēc nav jēgas pirkt tos nenogatavojušos.

Ananāss

Uzturvērtība (puse tasītes ananāsa gabaliņu/125 ml): 40 kalorijas, 1 g šķiedrvielas

Ananāss satur dabīgos enzīmus, kas noārda olbaltumvielas un palīdz gremošanai. Tie var novērst trombu veidošanos, nomākt vēža šūnu augšanu un paātrina brūču dzīšanu.

Interesants fakts: Tā kā enzīmi noārda olbaltumvielas, ananāsu sula ir lieliska marināde un konservants gaļai.

Sulīgie austrumu augļi


Foto: F64

Granātābols

Uzturvērtība (pus granātābols): 53 kalorijas, zem 1 g šķiedrvielas, A vitamīna un kālija avots.

Granātāboli satur antioksidantu miecvielas, kas var aizsargāt sirdi. Pētījumi liecina, ka granātābolu sulas lietošana ikdienā var normālizēt asinsspiediena līmeni un tādējādi mazināt sirds slimību risku.

Interesants fakts: Granātābolu sēkliņas satur pietiekami daudz sulas, lai no viena granātābola varētu iegūt aptuveni 125 miligramus sulas.

Arbūzs

Uzturvērtība (pus tasīte arbūza gabaliņu/125 ml): 23 kalorijas, šķiedrvielas mazāk nekā 1g , vitamīna A avots.

Arbūzā ir 92 procenti ūdens. Tas arbūzu padara par lielisku papildinājumu jebkurai svara zaudēšanas diētai, jo tajā ir maz kaloriju, bet vienlaikus tas spēj remdēt apetīti.

Interesants fakts: Arbūza miza un sēklas ir ēdami. Grauzdētas sēklas ir lieliskas uzkodas, bet sulīgo mizu var sautēt, cept vai pat marinēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!