Divus gadus atpakaļ manam bērnam (kam tolaik bija 1 gads 7 mēneši) bērnudārzā rokā stipri iekoda cits bērns. Pagājuši divi gadi, tomēr joprojām neliek mieru jautājums - vai šādi var inficēties, piemēram, ar C-hepatītu. Jāpiezīmē, ka bērns šo gadu laikā nav sūdzējies par sāpēm, piemēram, neizskatās noguris u.tml. Vai C-hepatīts var norisināties bez simptomiem?
Vai man jāpārbauda bērns (tā cita bērna veselības stāvoklis man nav zināms)?

Atbild Ivars Strazds, Strazda I. ārsta pediatra prakse

Labdien! Jūsu bērns varētu inficēties, ja būtu divas lietas:

1. Otram bērnam ''kodējam'' ir jābūt inficētam ar vīrusa hepatītu C.
2. Kodiena rezultātā ir jābūt asinīm.

Jautājumā par hepatīta formām, protams, arī hepatītam ir viegli noritošas slimības formas. Lai Jums būtu mierīgs prāts, nododiet bērna asins paraugu, kur nosaka ir vai nav inficēšanās ar C hepatītu.

Ar cieņu Dr.I.Strazds.

Atbild Margarita Krauča pediatre, "Bērnu veselības centrs Ķengarags", SIA

Labdien! Ar C hepatītu ir iespējams inficēties, ja ar šo infekciju nēsājošs vai slēptā formā slimojošs bērns iekož otram bērnam līdz asinīm, īpaši, ja vēl pašam asiņojusi smagana vai lūpa. Saslimšanas simptomi ilgi var arī nebūt vai var arī nemaz neparādīties.

Lai pārliecinātos vai bērns ir vesels, jānodod asinis uz C vīrusa antivielām.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!