Foto: PantherMedia/Scanpix
Ja Jums sākas kuņģa-zarnu trakta slimība, Jūs periodiski nomoka dedzinoša sajūta kuņģī, gaisa un barības atraugas ar skābu piegaršu, nelabums, uztrauc sāpes kuņģī, pēc ēšanas ir jūtams smagums paribē, ar laiku parādās aizcietējumi, kurus pavada sāpes resnajā zarnā un vēdera uzpūšanās. Kaitei attīstoties, sāpes iegūst aptverošu raksturu, ir jūtamas mugurā. Bet pat šajā slimības stadijā atrodas tie, kuri turpina ignorēt pašsajūtas pasliktināšanos, cerot uz ”pasāpēs – pāries”. Taču reiz vēdera augšpusē, paribē, parādās spēcīgas, asas sāpes.

Tās var likt par sevi manīt naktī, bez manāmiem iemesliem, vai pēc ilgstoša laika sprīža starp ēdienreizēm (”izsalkuma" sāpes). Tā ir kuņģa čūlas slimības pazīme. Gandrīz visiem tādiem cilvēkiem kuņģī tiek konstatēta patogēna baktērija - Helicobacter pylori. Tā provocē hronisku B tipa gastrītu ar paaugstinātu skābumu. Helikobaktērijas var nokļūt cilvēka organismā vēl bērnībā, pārsvarā līdz 3 gadu vecumam. Pieaugušam cilvēkam inficēšanās notiek nemanāmi, jo viņa imūnsistēma ir efektīvāka nekā bērnam. Tādēļ infekcijas iekļūšanas sekas izpaužas jau tad, kad baktērijas pilnā sparā saimnieko kuņģī.

Paaugstināta skābuma gadījumā tiek rekomendēta diēta, kas satur pilnpienu: tā samazina kuņģa sekrēciju, apgādā organismu ar nepieciešamajām aminoskābēm. Ja jūs to slikti panesat - pievienojiet pienu tējai un dzeriet pēc maltītes.

Tāpat nepieciešams iekļaut ēdienkartē saldo krējumu, neskābu biezpienu, novārītus, sautētus, ceptus dārzeņus, visas biezputras, izņemot prosas, makaronu izstrādājumus, liesu gaļu, netreknus putnus un zivis, neskābas ābolu šķirnes, bumbierus, banānus. Jūs nedrīkstat lietot kuņģa sulas izdalīšanos pastiprinošus produktus: stiprus un treknus buljonus (gaļas, zivju un īpaši sēņu), svaigus dārzeņus, sālījumus, marinādes, asas dārzeņu uzkodas, kūpinājumus, aizdara mīklu, pīrāgus, rupjmaizi, alkoholu, cigaretes.

Padomus Jums sniedz Fitesten® dabīgs gastroenterologs. Fitesten® saudzīgi un droši parūpēsies par Jūsu kuņģi.

Fitesten® - tikai un vienīgi dabisks produkts. Satur vairāk nekā 100 unikālus bioloģiski aktīvus komponentus dabiskās attiecībās, kuri papildina un pastiprina viens otra darbību. Fitesten® ir organisma aizsargājošo, atjaunojošo un stimulējošo faktoru komplekss aktivētājs.


Raksts tapis tematiskās nedēļas "Jūsu kuņģa veselība" ietvaros. Lasi un uzzini vairāk!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!