Foto: PantherMedia/Scanpix

Jautājums: Kā pamēģināt savām puisim kļūt drošākam par sevi un neizvairīties no problēmām? Pēdējā laikā parādījušās nesaskaņas - viņš visu laiku izdomā slimības, lai viņu pažēlotu. Viņām rodas problēmas ar saviem vienaudžiem, viņš nespēj atrast kopīgu valodu. Mēģināju ar viņu runāt, bet bez rezultātiem. Arī seksuāla dzīve pārvērtusies par murgu, sākumā bija liela kaisle, bija kaut kāda priekšspēle, bet tagad viņam vairs pat nestāv loceklis...

Atbild psihoterapeite Benita Griškeviča (konsultācijas Brīvības ielā 37, pieteikšanās pa telefonu  29204920  vai e-pastu benita@psihodinamika.lv. Konsultēšana skaipā: benita.griskevica):

Atbilde: Labdien! Cilvēkam, kas izvairās no problēmu risināšanas, vislabākā palīdzība ir, ka apkārtējie ļautu viņam pašam saprast, vai viņš vispār vēlas kaut ko mainīt. Pieņemu, ka mēs runājam ar pilngadīgu vīrieti, tādēļ atbildība par viņa dzīvi pilnā mērā pieder viņam pašam. Ja cilvēkam trūkst pašpaļāvības, tad viņš to var iegūt pakāpeniski pārliecinoties, ka ir spējīgs pieņemt lēmumus, īstenot tos, kļūdīties un mācīties no pieredzes. Respektīvi, viņš jāliek mierā un jāļauj pašam tikt galā. Jūsu drauga attiecības ar vienaudžiem attiecas tikai uz viņu pašu.

Kamēr šāda cilvēka problēmas gatavi risināt apkārtējie, var notikt tikai atkarības padziļināšanās un pašcieņas zaudēšana. Dot ziņu, ka esat līdzās un palīdzēsiet ar atbalstu un uzklausīšanu (bet ne ar reālu iejaukšanos un darīšanu viņa vietā) ir pilnīgi pietiekami. Citu aktīva iesaistīšanās viņa dzīvē un emocionālas reakcijas var pastiprināt vēlēšanos problēmas noliegt vai distancēties no tām.

Pastāvīga slimību "izdomāšana" jeb hipohondrija, it īpaši, ja cilvēks ārstiem liek sev meklēt diagnozes,- var būt kaitinoša tuviniekiem. Tomēr šie cilvēki bieži patiešām cieš, piemēram,  no neskaidras izcelsmes sāpēm un citiem traucējumiem, kam nav iespējams atrast bioloģisku pamatu, jo tas ir psiholoģisks.

Iniciatīva un potence ir cieši saistītas. Ja sieviete ir nemitīgi tonusā, -gatava saskatīt problēmas, plānot un risināt, dažam labam vīrietim var būt pagrūti ne vien konkurēt ar viņu, bet arī mīlēties. Pagļēvi un neizlēmīgi dēli bieži izaug valdonīgām, varošām, aprūpējošām mātēm. Ja sieviete atgādina šādu māti, tad vīrietis savas dusmas par greizo lietu kārtību paudīs pasīvi agresīvā veidā -  kļūstot slims un nevarīgs. Savukārt citu taktiku viņš izvēlēsies, kad redzēs, ka tas viņam ir izdevīgāk, nekā turpināt veidot  attiecības pēc iemācītās bezpalīdzības principa, jo šādi viņš zaudē pārāk daudz.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!