Foto: Reuters/Scanpix
Daudzi, sākoties jaunam gadam, apņemas dzīvot veselīgāk un atbrīvoties no kāda lieka kilograma, tomēr jaunākie pētījumi rāda, ka šī doma, iespējams, nemaz nav tik laba, jo apaļīgi cilvēki dzīvojot ilgāk.

Plašā pētījumā noskaidrots, ka neliels liekais svars pagarina mūža ilgumu, tātad dziedātāja Adele (attēlā) pamatoti nevēlas neko mainīt savā izskatā, vēsta izdevums The Daily Mail.

Balstoties uz vairāk nekā 100 dažādu pētījumu rezultātiem, amerikāņu zinātnieki secinājuši, ka cilvēki ar normālu svaru nomirst ātrāk, nekā tie, kuriem ir neliels liekais svars. Tai pašā laikā ievērojams liekais svars dzīves ilgumu jūtami samazina.

Šo likumsakarību pētījuma autori skaidro, ka nelielas „tauku rezerves" var palīdzēt pagarināt dzīvi, ja vecumā cilvēkam nākas zaudēt svaru kādas slimības dēļ.

Tāpat iespējams, ka apaļīgāki cilvēki rūpīgāk seko savai veselībai, kas nozīmē, ka dažādas slimības tiek atklātas un ārstētas agrākā stadijā, tādējādi uzlabojot vispārējo veselības stāvokli.

Vēl viena teorija apgalvo, ka cilvēki ar lieko svaru vairāk laika velta fiziskām nodarbībām un ēd veselīgāk, salīdzinot ar tievajiem laikabiedriem, kuri cenšas badoties vai smēķē, lai nomāktu apetīti.

ASV valdības pasūtītajā pētījumā analizēti vairāk nekā 90 agrāku pētījumu dati, ietverot informāciju par miljoniem vīriešu un sieviešu.

Pamatā tika apskatīts pētījumu dalībnieki ķermeņa masas indekss (ĶMI) pētījuma sākumā un iespējamība, ka viņi būs nomiruši līdz pētījuma beigām.

ĶMI ir matemātiska formula, kas ļauj salīdzināt cilvēka augumu un svaru. Par normālu uzskatāms svars, ja ĶMI ir robežās no 18,5 līdz 24,9, bet liekais svars ir cilvēkiem, kuru ķermeņa masas indekss ir starp 25 un 29,9.

Ja šis skaitlis pārsniedz 30, cilvēks ir aptaukojies, un tas var radīt nopietnus draudus veselībai.

Pētījumā, kura rezultāti publicēti žurnālā Journal of the American Medical Association, secināts, ka apskatītā perioda beigās bija nomiruši par sešiem procentiem mazāk cilvēku ar nelielu lieko svaru nekā cilvēku ar normālu svaru.

Arī neliela aptaukošanās (ĶMI starp 30 un 34,9) negatīvi neietekmēja veselību, savukārt starp cilvēkiem ar lielāku aptaukošanos nāves gadījumu skaits bija pat par 29 procentiem lielāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!