Foto: PantherMedia/Scanpix
Ik gadu Latvijas iedzīvotājus piemeklē izplatītākā slimība pasaulē – iesnas. Iesnu jeb rinovīrusa aktivitāte novērojama visu gadu, tā maksimālu intensitāti sasniedz pārsvarā rudenī un pavasarī. Lai cik parastas un ikdienišķas arī nebūtu iesnas, tā ir vīrusu izraisīta saslimšana, ko noteikti nevajadzētu atstāt bez ievērības.

Kas izraisa iesnas?

Iesnas var izraisīt vairāk nekā 200 dažādu vīrusu, kas izplatās gaisa pilienu un roku kontakta ceļā. Vīrusu izplata slimais cilvēks, kurš ir infekciozs visu slimības klīnisko periodu - apmēram 5 līdz 10 dienas. Rinovīrusi izraisa tikai augšējo elpceļu slimības un gandrīz nekad nav iemesls dziļo elpceļu iekaisumiem.

Slimības sākums parasti ir akūts, retāk pakāpenisks. Simptomi, kas liecina, ka esat saslimis ar iesnām, var izpausties jau pāris stundu laikā pēc kontakta ar vīrusa pārnēsātāju. Iesnu vīrusam raksturīga šķaudīšana, skrāpēšanas sajūta kaklā, apgrūtināta elpošana caur degunu, kā arī  spiedoša sajūta deniņos un galvā.

Pēc pāris stundām slimniekam jau parādās šķidri  izdalījumi no deguna, kuri vēlāk paliek gļotaini un sabiezē. Tāpat slimniekam var parādīties acu asarošana, sauss klepus un balss aizsmakums. Temperatūra saglabājās normāla vai ir nedaudz paaugstināta.

Kā ārstēt iesnas?

Lai ārstētu iesnas, nepieciešams lietot pilienus, kas atbrīvo no tūskas, ļauj degunam attīrīties un atvieglo elpošanu. Tāpat svarīgi ir pietiekami bieži vēdināt telpas - tas atvieglos elpošanu un ļaus svaigam gaisam piekļūt kā plaušām, tā galvai. Profilaksei var lietot deguna ziedes ar ēteriskām eļļām, kam piemīt pret vīrusiem vērsta iedarbība. Iedarbīgs līdzeklis cīņā pret iesnām ir šķīstošie dzērieni, kas satur C vitamīnu un paracetamolu.

Padomus Jums sniedz Gripofleks. Latvijā ražots kombinēts pretsāpju un pretdrudža līdzeklis ar patīkamu apelsīnu garšu. Nesatur cukuru. Ātrai gripas, saaukstēšanās un augšējo elpceļu iekaisuma simptomu mazināšanai, ieskaitot galvassāpes, sāpes ķermenī, drudzi, deguna un tā blakusdobumu aizsprostojumu, iesnas un šķaudīšanu.

Ārstēšana jāsāk pēc iespējas ātrāk, parādoties pirmajiem slimības simptomiem. Paciņas saturu šķīdina glāzē karsta ūdens un dzer siltu. Pieaugušajiem un pusaudžiem pēc 15 g.v. lietot pa vienai paciņai trīs reizes dienā, intervālam starp preparāta ieņemšanas reizēm jābūt ne mazākam par 4 stundām. Pacientiem ar nieru mazspēju - ne mazākam par 8 stundām. Maksimāla dienas deva - 3 paciņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!