Foto: PantherMedia/Scanpix
Iedzīvotāji bieži vien pirmajās saslimšanas dienās jauc saaukstēšanos ar gripu vai otrādi. Tā rezultātā tiek lietoti nepareizi medikamenti un ielaistas slimības. Lai gan daudzi simptomi šīm abām slimībām ir līdzīgi, tās ir viegli atšķiramas, jāzina tikai, kam pievērst pastiprinātu uzmanību.

5 simptomu atšķirības:

1. Saaukstēšanās gadījumā paaugstināta ķermeņa temperatūra vai nu nav vispār, vai arī ir ļoti neliela. Turpretī gripas gadījumā cilvēkiem ir paaugstināta ķermeņa temperatūra līdz pat 39 - 40° C, kas ilgst vairākas dienas.

2. Saaukstēšanās gadījumā slimniekam ķermeņa un acu sāpes ir nelielas, vai nav vispār, bet gripas gadījumā šādas sāpes ir izteiktas un spēcīgas.

3. Gripas gadījumā slimnieks jūtas ļoti noguris, ir izteikts vājums, kas ilgst arī pēc atveseļošanās, savukārt saaukstēšanās gadījumā tas var būt neliels nespēks slimības pirmajās dienās.

4. Saaukstēšanās laikā izteikti novērojamas iesnas, aizlikts deguns un kakla sāpes. Gripas laikā šīs pazīmes, taču retāk.

5. Saaukstēšanās gadījumā slimniekam bieži ir sauss klepus un viegla diskomforta sajūta krūtīs, turpretī, slimojot ar gripu, cilvēkam ir klepus un diskomforta sajūta krūtīs, kas kļūst arvien spēcīgāka un izteiktāka. Tāpat gripu var pavadīt spēcīgas galvassāpes, pat reiboņi.

Gripas un saaukstēšanās epidēmijas laikā iesakām jau savlaicīgi doties pie ārsta, kurš uzstādīs visprecīzāko diagnozi un noteiks, kādus medikamentus lietot, lai visātrāk atgūtu veselību. Taču šajā laikā ikvienam iedzīvotājam jāstiprina savu imunitāti ar vitamīniem un sabalansētu uzturu, lai maksimāli izvairītos no saslimšanas. Pie pirmajiem simptomiem var lietot arī šķīstošos dzērienu, kas satur C vitamīnu un paraceptamolu, iepriekš konsultējoties ar farmaceitu.

Raksts tapis tematiskās nedēļas "Saaukstēšanās"ietvaros, kas tiek rīkota sadarbībā ar "Olainfarm"  un "Gripofleks" . Lasi un uzzini vairāk!

Padomus Jums sniedz Gripofleks -  Latvijā ražots kombinēts pretsāpju un pretdrudža līdzeklis ar patīkamu apelsīnu garšu. Nesatur cukuru. Ātrai gripas, saaukstēšanās un augšējo elpceļu iekaisuma simptomu mazināšanai, ieskaitot galvassāpes, sāpes ķermenī, drudzi, deguna un tā blakusdobumu aizsprostojumu, iesnas un šķaudīšanu.

Ārstēšana jāsāk pēc iespējas ātrāk, parādoties pirmajiem slimības simptomiem. Paciņas saturu šķīdina glāzē karsta ūdens un dzer siltu. Pieaugušajiem un pusaudžiem pēc 15 g.v. lietot pa vienai paciņai trīs reizes dienā, intervālam starp preparāta ieņemšanas reizēm jābūt ne mazākam par 4 stundām. Pacientiem ar nieru mazspēju - ne mazākam par 8 stundām. Maksimāla dienas deva - 3 paciņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!