Foto: stock.xchng
Pēc garās ziemas nāk tik ilgi gaidītais pavasari, tomēr ir daļa cilvēku, kas šo gadalaiku sagaida ar dalītām emocijām. Tam par iemeslu ir ziedputekšņu alerģijas, kas visbiežāk sāk savu aktivizāciju aprīlī un turpinās maijā. Torņkalna poliklīnikas oftalmoloģe Alla Zubkova skaidro, ka līdz ar alerģijām daudziem pacientiem tiek atklāts arī sausās acs sindroms, kuru izraisa pretalerģijas zāļu – antihistamīna – lietošana. Šādu pacientu skaits ar katru gadu strauji pieaug.

Viens no sauso acu sindroma izraisītājiem ir dažādu medicīnas preparātu regulāra lietošana. Pavasarī īpaši aktuāli alerģiskiem cilvēkiem ir antihistamīna lietošana, lai aktīvajā ziedputekšņu periodā aprīlī un maijā viņi justos komfortabli, varētu novērst alerģijas slimības mokošos simptomus - šķaudīšanu, ūdeņainus izdalījumus no deguna, deguna gļotādas uztūkumu, acu asarošanu, apsārtumu, niezi - un varētu dzīvot pilnvērtīgu dzīvi. Līdz ar to diemžēl dažkārt nākas domāt ne tikai par alerģijas simptomu, bet arī zaļu izraisīto blakņu - sausās acs sindroma - novēršanu. 

"Alerģijas simptomi ir acu asarošana un nieze, bet sausās acs sindromam visbiežāk ir dedzinoša sajūta acīs. Pacientam pašam ir grūti atšķirt, kas izraisa diskomforta sajūtu acīs, tāpēc šādiem alerģiskiem pacientiem ieteicams apmeklēt arī acu ārstu, lai pārliecinātos, ka, piemēram, antihistamīna lietošana nav izraisījusi sauso acu sindromu. Šī šķietami mazsvarīgā acs saslimšana diemžēl var būtiski pasliktināt cilvēka redzi," stāsta oftalmoloģe Alla Zubkova.

Vairumā gadījumu pacienti ar sausās acs sindromu sūdzas par biežu acu iekaisumu un apsārtumu. Ir sajūta, ka acīs ir putekļi vai smiltis. Duroša, dedzinoša, grauzoša, svešķermeņa sajūta aiz plakstiņiem, pat redzes miglošanās. Raksturīgi, ka lasot, skatoties televizoru, strādājot pie datora vai vadot automašīnu, acis ātri nogurst un sāk sāpēt. Paradoksāli, ka jauniem cilvēkiem viens no sauso acu simptomiem ir acs asarošana. Tā ir reflektora atbildes reakcija uz kairinājumu, bet šajā gadījumā asaras nav pilnvērtīgas, jo izdalās no citiem asaru dziedzeriem.

Sauso acu sindroma pacientiem šobrīd ir pieejami mūsdienīgi acu mitrināšanas medikamenti, kas nodrošina osmoprotekciju. Līdz ar to ārstēšana ietekmē ne tikai simptomus, bet tiek iegūta ilgtermiņa ietekme.

Neitrālas daļiņas - osmoprotektori - ir mazas ne-jona molekulas, kuras palielina ūdens koncentrāciju šūnās un neatkarīgi no ārējiem faktoriem neļauj tam izžūt. Jaunā ārstēšanas metode aizsargā šūnas no turpmākās bojāšanās un rada nosacījumus, lai dabiski izveidotos pilnvērtīgas asaras. Tiek mazināts iekaisuma process sausās acs sindroma laikā. Preparāta iedarbība ilgs 24 stundas, un tā sastāvā ietilpstošā karboksimetilceluloze paātrina acs virsmas šūnu atjaunošanos.

Runājot par sauso acu sindromu, kas daudziem parādās pavasara ziedputekšņu alerģijas periodā, svarīgi ir uzmanīgi sekot līdzi savu acu veselībai un, sajūtot diskomfortu acīs, tam pievērst uzmanību, jo par laimi šo sindromu var veiksmīgi novērst, bet neārstēta sausā acs pazemina acs aizsargspējas pret citām acu saslimšanām - alerģiskiem, infekcioziem iekaisumiem un var radīt nopietnas redzes problēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!