Foto: AFP/Scanpix
Mūsdienu cilvēku veselības stāvoklis ir daudz bēdīgākā stāvoklī, nekā tas bija mūsu priekštečiem, pārliecināti veselības jomas eksperti. Kā Nīderlandē izpētījuši Nacionālā sabiedrības un apkārtējās vides veselības institūta pētnieki - mūsdienu cilvēks ir apmēram par 15 gadiem vecāks nekā viņa senči tādā pašā vecuma posmā, vēstī resurss "Daily Mail".

Mūsdienu cilvēks cieš no paaugstināta asinsspiediena, cukura diabēta, liekā svara problēmām, kas nebija tik izteiktas mūsu priekšgājējiem.

Speciālisti 25 gadu garumā izraudzīja un pētīja 6000 cilvēku veselību 20, 30, 40 un 50 gadu vecumā.
Tika noskaidrots, ka jaunā paaudze ir apveltīta ar "vāju metabolisko veselību". Tā, piemēram, 30-gadīgiem vīriešiem bija par 20 % lielāka nosliece uz aptaukošanos, nekā viņu priekšgājējiem.

Sievietes vecumā no 20 gadiem cieš no aptaukošanās divreiz biežāk nekā dāmas pirms tikai 10 gadiem. Jaunie cilvēki biežāk cieš no paaugstināta asinsspiediena un diabēta nekā viņu tēvi un vectēvi.

"Aptaukošanās rādītāji 40 gadus veciem vīriešiem un sievietēm ir tādi, kādi bija viņu vecāku paaudzei 55 gadu vecumā," paziņojuši pētījuma autori. Viņi norādījuši, ka gados jaunajiem cilvēkiem tieši svars ir pirmais rādītājs, kas ikdienas dzīvē cieši jākontrolē un jācenšas regulēt ar pareiza uztura un fizisko aktivitāšu palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!