Foto: Shutterstock
Nesenā pētījumā atklāts, ka sievietes rokassomiņa satur vairāk baktēriju nekā tualete, un tā ir viens no lielākajiem draudiem sievietes veselībai, vēstī izdevums "Daily Mail".

Pētījuma laikā tika noskaidrots, ka vismaz viena no piecām rokassomiņām, īpaši tās rokturi, ir mājvieta neskaitāmām cilvēka veselībai un pat dzīvībai bīstamām baktērijām. Tāpat atklāts, ka visnetīrākā un mikrobiem bagātākā lieta, kas tiek glabāta rokassomiņā, ir roku krēms - uz tā iepakojuma atrodas vairāk baktēriju nekā uz tualetes poda.

Netīrīgāko lietu augšgalā ierindojas arī lūpu krāsa un skropstu tuša, savukārt mikrobiem bagātākais materiāls, no kā izgatavotas somas, ir āda, jo tās sūkļveida tekstūra mikrobiem nodrošina teicamu vidi, lai vairotos un izplatītos tālāk.

Lai kaut nedaudz uzlabotu rokassomiņas higiēnisko stāvokli, speciālisti sievietēm iesaka to regulāri tīrīt ar antibakteriāliem līdzekļiem, lai novērstu mikrobu vairošanos, kā arī neaizmirst par roku mazgāšanu un dezinficēšanu.

Analizējot mikrobiem klāto rokassomiņu ietekmi uz sieviešu veselību, pētījuma vadītāji uzsver, ka, tā kā tās ir teju pastāvīgā saskarsmē ar sievietes ādu, risks inficēties ar mikrobu pārnēsātajām slimībām ir īpaši augsts, ko vēl vairāk pastiprina retā rokassomiņu tīrīšana.

Tāpat infekciju ierosinātāji var tikt pārnēsāti pa visu sievietes ķermeni, jo ar rokām tiek aizskarta gan seja, gan pārējās ķermeņa daļas.

Ideja veikt minēto pētījumu radās, atklājot, ka cilvēka veselībai īpaši bīstamas ir arī šķietami nekaitīgās un nosacīti tīrās virtuvē esošās darba virsmas. Kādā pētījumā noskaidrots, ka vairāk nekā puse no virtuvē esošajiem priekšmetiem ir klāti ar mikrobiem, kas izraisa zarnu infekciju uzliesmojumus, un to skaitā ir arī trauku žāvētāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!