Foto: LETA
Pētījumos atklāts precīzs laiks, nosaucot mēnesi un pat dienu, kas ir visriskantākā sirds operāciju veikšanai, palielinot nāves iestāšanās iespēju procedūras laikā, vēstī "Daily Mail".

Analizējot aptuveni miljons slimnīcu sniegtos datus par nāves iestāšanos sirds lēkmes rezultātā pēdējo četrpadsmit gadu laikā, noskaidrota veselībai un dzīvībai bīstamākā diena gadā, kurā pastāv augstākais nāves risks, kā arī nepieciešama ilgāka atveseļošanās pēc operācijas.

Atklāts, ka, iestājoties slimnīcā kādā no janvāra mēneša piektdienām, tajā jāpavada ilgāks laiks, kā arī pastāv lielāka iespēja operācijai neizdoties, neizturot pacienta sirdij, nekā citā gada laikā.

Tāpat pētījumā iegūtie dati liecina, ka sirds slimību pacientu stāvoklis visvairāk pasliktinās februāra mēnesī, savukārt cilvēki, kas slimnīcā nonāk pirmdienās, tur pavada visīsāko laiku, kā arī uzrāda viszemāko mirstības koeficientu.

Pētījuma vadītāji sirds slimību saasināšanās tendenci janvārī un februārī skaidro ar ziemas mēnešiem raksturīgo organisma imunitātes pazemināšanos, ciešot no dažādiem vīrusiem un elpceļu slimībām, kas attiecīgi ietekmē arī sirds veselību.

Savukārt par operācijām neveiksmīgāko dienu atzītā piektdiena, iespējams, korelē ar pacientu izklaidēm, noslēdzoties darba nedēļai, kurās pārmērīgās devās tiek lietots alkohols un narkotikas, informē "Daily Mail".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!