Foto: LETA
Nesens pētījums, kas publicēts žurnālā “US Endocrinology” pierāda, ka mazkaloriju saldinātāji uzturā var ieņemt nozīmīgu lomu otrā tipa diabēta novēršanā un sadzīvošanā ar to. Galvenie pētījuma atklājumi liecina, ka mazkaloriju saldinātāji neizraisa glikēmisko atbildes reakciju, nepalielina apetīti vai uzņemto kaloriju daudzumu un līdz ar to neizraisa svara pieaugumu pieaugušajiem.

Pētījuma autori atklāj, ka svara pieaugums ir viens no galvenajiem faktoriem, kas saistāms ar otrā tipa diabēta attīstību.

Mazkaloriju saldinātāju lietošana var palīdzēt samazināt uzņemto ogļhidrātu daudzumu pacientiem ar otrā tipa diabētu, jo tie nepalielina glikozes līmeni asinīs. Kā daļa no saprātīgas, sabalansētas diētas, kas iekļauj arī regulāras fiziskas aktivitātes, mazkaloriju un bezkaloriju saldinātāju lietošana uzturā cukura vietā var palīdzēt svara kontrolēšanā.

Uztura un Dietoloģijas Akadēmija (Academy of Nutrition and Dietetics), Amerikas Sirds Slimību Asociācija (American Heart Association), Amerikas Diabēta Asociācija (American Diabetes Association) atzīst ASV Pārtikas un zāļu pārvaldes (U.S. Food and Drug Administration) apstiprinātus mazkaloriju saldinātājus kā drošus lietošanai cilvēkiem ar diabētu.

Lai arī ar mazkaloriju saldinātājiem ir saistāmi vairāki ieguvumi veselībai, bieži tiek pieņemts, ka mazkaloriju saldinātāji veicina apetītes pieaugumu, ko iespējams skaidro ar vēlmi kompensēt neuzņemtās kalorijas gan psiholoģisku iemeslu dēļ, gan pieņemot, ka mazkalroju saldinātāji atšķiras no saharozes sāta sajūtas ziņā.

Lai pārbaudītu šos pieņēmumus, ir veikti vairāki pētījumi, salīdzinot maltītes, kurās izmantoti mazkaloriju saldinātāji un saharoze. Pētījumos nav atklāts, ka mazkaloriju saldinātāji palielina apetīti vai rada vēlmi kompensēt neuzņemtās kalorijas. Piemēram, pētījuma dalībnieki pirms maltītes tabletes formā uzņēma mazkaloriju saldinātāju (aspartāmu) un kaloriju saturošu saldinātāju. Pētījuma dalībnieki, kuri patērēja aspartāmu, nekompensēja neuzņemtās kalorijas, ēdot vairāk – abas pētījuma grupas uzrādīja līdzīgus rezultātus sāta sajūtas ziņā.

Otrā tipa diabēta novēršanā un tā mazināšanā nozīmīgākā loma ir veselīgam dzīvesveidam – svarīgs ir pilnvērtīgs un sabalansēts uzturs un regulāras fiziskās aktivitātes. Mazkaloriju saldinātāju lietošana var palīdzēt samazināt uzņemto kaloriju daudzumu, tādējādi palīdzot uzturēt veselīgāku svaru, bet tie nevar kalpot kā veselīga uztura aizstājējs.

Pilns pētījuma raksts un atklājumi lasāmi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!