Foto: PantherMedia/Scanpix
Televizoriem un datoriem bērnu guļamistabās nav vietas, uzskata zinātnieki, brīdinot, ka elektroniskās ierīces ne tikai traucē pilnvērtīgu miegu, bet arī rada atmiņas pasliktināšanos, kas korelē ar zemām atzīmēm skolā, vēstī "Daily Mail".

Tāpat zinātnieki uzsver, ka miegs ir īpaši svarīgs bērniem, kam tuvojas pubertātes vecums.

Minētie novērojumi iegūti, Somijas zinātniekiem veicot 353 bērnu, vecumā no desmit līdz vienpadsmit gadiem, aptauju un noskaidrojot viņu televīzijas skatīšanās, datora lietošanas, kā arī gulēšanas paradumus, aptauju atkārtojot pēc astoņpadsmit mēnešiem vēlreiz.

Pētījumā tika secināts, ka, jo vairāk bērns skatās televīziju vai izmanto datoru, jo vēlāk dodas gulēt, tā pavājinot savas koncentrēšanās spējas. Tā iemesls ir mazāk fizisko aktivitāšu, kas bērnam liek justies enerģijas pilnam, arī dodoties gulēt. Tāpat atklāts, ka attīstībai un smadzeņu darbībai īpaši kaitīga ir televizora un datora atrašanās zēnu guļamistabās. Savukārt elektrisko iekārtu ekrānu gaismas rada hormonu izmaiņas organismā, vēl vairāk apgrūtinot iemigšanu.

"Bērniem un jauniešiem, kam tuvojas pubertātes vecums, ir nepieciešams ilgs un pilnvērtīgs miegs, bet elektroniskās iekārtas tam traucē, kā arī negatīvi ietekmē bērna attīstību un spēju koncentrēties.

Vecākiem ir vitāli nepieciešams ierobežot savu atvašu datoru un televizoru lietojumu, lai nekaitētu viņu veselībai, un uz šo problēmu būtu jāvērš krietni lielāka sabiedrības uzmanība," teic pētījuma vadītāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!