Foto: RIA Novosti/Scanpix
Daudzi cilvēki ievēro veselīgas diētas un seko līdzi tam, ko viņi ēd, bet, ja runa ir par dzērieniem – piesardzība jau ir pazudusi. Tomēr jāatceras, ka arī šķidrums, ko patērējam ikdienā, spēj būtiski ietekmēt veselību un svaru, vēsta Daily Mail.

Kāds pētījums liecina, ka dienā patērējot tikai vienu cukuroto burbuļojošo dzērienu, tu palielini savas iespējas iegūt cukura diabētu.

Arī it kā veselīgie kokteiļi spēj nodarīt ļaunumu veselībai. Piemēram, tie, kuri satur citrusaugļus, nelabvēlīgi ietekmē mūsu zobu veselību. Tas gan vairāk attiecas uz kokteiļiem, kuri satur visskābākos citrusaugļus - kivi un laimu.

Dzērieni  spēj klusi un nemanāmi sabojāt to diētu, kas tobrīd tiek ievērota.

"Daudzreiz dzirdu cilvēkus sakām, ka viņi nejūt, ka zaudētu svaru," saka Lūsija Džona (Lucy Jones), diētas speciāliste no Lielbritānijas Diētu Asociācijas. "Bet, kad es pavēroju viņu diētu, es redzu, ka viņi daudz neēd, bet patērē pat 10 tējas tases dienā, katru ar divām trim karotēm cukura. Tās jau ir 300 kalorijas tikai no cukura vien".

"Daudzi cilvēki aizmirst, ka arī alkohols satur kalorijas un dažas vīna glāzes mums var dot pat 400 kalorijas, kas ir gandrīz ceturtā daļa no rekomendējamās kaloriju devas sievietēm."

Arī diētām it kā draudzīgie dzērieni var kaitēt. Dažas pudeles ūdens, kuram pievienoti aromatizētāji, satur vairāk nekā 100 kalorijas. Arī augļu sulas satur kalorijas.

"Saldinātie dzērieni veicina slāpes, kas var būt sasaistīts ar faktu, ka cukurs ietekmē smadzenes, tādēļ, jo vairāk tos dzer, jo vairāk tos rodas vēlme patērēt."

Tomēr neuzņemot pietiekamā daudzumā šķidrumu, tas var veicināt svara pieaugumu. Britu Veselības departaments iesaka dienā izdzert 1, 2 litrus ūdens. "Viens no pirmajiem slāpju sindromiem ir izsalkuma sajūta," saka Lūsija Džona. "Tādēļ cilvēki, kuri pietiekamā daudzumā nepatērē šķidrumu, vairāk ēd".

Jauniem cilvēkiem no dzērieniem vairāk vajadzētu patērēt tieši pienu, lai izvairītos no kalcija deficīta, taču viņi bieži vien visvairāk patērē tieši cukuru saturošos dzērienus.

Veciem cilvēkiem slāpju mehānisms vairs nedarbojas tik labi, tādēļ jācenšas vienmēr atcerēties patērēt daudz šķidruma, lai izvairītos no dehidratācijas, pretējā gadījumā var iedzīvoties problēmās ar nierēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!