Foto: Reuters/Scanpix
Esmu 22 gadus veca meitene. Kopš 14-15 gadu vecuma cīnos ar matu izkrišanu - no tā brīža, kad māsa nokrāsoja man matus ar balinātāju un man sāka niezēt āda. Vai nevarētu būt tā, ka balinātājs sabojāja saknes?

Pēc tam sāku lietot tabletes matiem, nagiem, ādai. It kā mazliet palika labāk, bet tāpat mati krita ārā. Vēl lietoju eļļas - it kā palīdzēja, bet neko daudz.

Mati izkrīt ļoti daudz, it īpaši, kad ķemmēju. Mati palikuši plāni, negribētos, lai ar laiku izkrīt pilnībā. Zinu, ka iemesli var būt dažādi, bet varbūt jūs variet kaut ko ieteikt?

Lūdzu, palīdziet!

Atbild Veselības centra 4 skaistuma klīnikas 4. Dimensija dermatoloģe, triholoģe Jekaterina Pudova:

Ja pastiprināta matu izkrišana turpinās vairāk par 6-7 mēnešiem pareizāk būtu vērsties pie dermatologa vai trihologa, lai veiktu klīnisko apskati problēmas noteikšanai. Nereti ārsts nozīmē arī papildus analīzes.

Ja pastiprināta matu izkrišana ir sākusies pubertātes laikā, nevar izslēgt androģenētisku (iedzimta) matu izkrišanu, un tāpēc jo vairāk būtu nepieciešama ārsta konsultācija.

Matu krāsošana, balināšana, ķīmiska taisnošana un citas agresīvas darbības var ietekmēt matu, taču biežāk novēro matu stiebra sausumu, lūšanu, atsevišķos gadījumos arī īslaicīgu matu izkrišanu.

Matu vitamīni var palīdzēt, ja matu izkrišanu ir izraisījusi nepareiza diēta, tomēr pie jau minētas androgēnas matu izkrišanas vitamīni ir praktiski bezspēcīgi.

Savukārt, piemeklējot pareizo losjonu/ampulas pret matu izkrišanu, var uzlabot matu stāvokli. Tomēr galvenais ieteikums ir vērsties pie ārsta, lai precizētu diagnozi.


Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!