Domājams, tikai retais nezina klasisko joku par to, kādu reakciju vēderā izraisa siļķe vai sālīti gurķi, kad tiem uzdzer svaigu pienu. Šī gan nav vienīgā ēdienu kombinācija, kas var izraisīt negaidītas problēmas ar vēderu.

Iesākumam – liriska atkāpe. To, kādus produktus un ēdienus nevajadzētu kombinēt vienā maltītē, mēs uzzinām ar laiku. Parasti to iemācāmies no saviem vecākiem, kas, savukārt, to uzzinājuši no saviem vecākiem. Proti, ēšanas gaume un paradumi katrā ģimenē veidojas, galvenokārt pateicoties vispārpieņemtām tradīcijām un ieražām, kas katrā tautā un kultūrā atšķiras. Klasisks piemērs: diez vai itāļi ēdīs pastu kopā ar maizi, turpretī Latvijā maltīte bez maizes nav iedomājama – vīri pēc smaga, fiziska darba ēd kartupeļus ar gaļas mērci, klāt piekožot kārtīgu rupjmaizes riku. Mīkla ar mīklu? Jā, izklausās neloģiski, tomēr nekādas acīmredzamas problēmas cilvēka veselībai šāds produktu savienojums nerada.

Tomēr ir tādi pārtikas produkti, kurus neiesaka ēst vienlaikus, jo tie pārstrādājas atšķirīgi, vērtīgās uzturvielas neuzsūcas, turklāt radušās neērtības cilvēkam var neaprobežoties ar negaidīti steidzamu gājienu uz tualeti.

Kola ar pienu

Interesantu organisma reakciju var izraisīt, vispirms iedzerot gāzētu dzērienu, piemēram, kolu, un tam uzdzerot pienu. Ķīmiskā reakcija, kas nekavējoties sākas kuņģī, visticamāk, sagādās ne mazumu savdabīgu un grūti aizmirstamu mirkļu. Tas varētu izskatīties apmēram šādi:

Skābi augļi un ciete

Kombinējot cieti saturošu ēdienu (piemēram, maizi) ar skābiem augļiem (apelsīniem, mandarīniem, greipfrūtiem, ananasiem, granātāboliem, citroniem, ērkšķogām, dzērvenēm, skābiem āboliem, bumbieriem, plūmēm, aprikozēm, vīnogām), abu grupu produkti zaudē savu uzturvērtību. Kā papildu bonuss tam var nākt problēmas ar vielmaiņu.

Augļi pēc svētku mielasta

Vispirms salāti un uzkodas, pēc tam zupa un pamatēdiens, bet desertam – augļi. Tas viss kuņģī kārtojas slāņiem. Pamatēdiens pārstrādājas krietni ilgāk, un, kamēr organisms tiks līdz augļu pārstrādei, būs pagājusi krietna pusstunda. Augļi gremošanas sistēmā sāk pārstrādāties jau pēc 15 minūtēm. Rezultāts ne pārāk patīkams – smaguma sajūta, dedzināšana un citas nejaukas izjūtas vēderā.

Alus un zemesrieksti

Šķietami klasisks savienojums, tomēr pat, ja šie produkti garšo, tas nenozīmē, ka tos varētu ēst vienlaikus un bez apdomāšanās. Kā zināms, zemesrieksti patiesībā nemaz nav rieksti, bet pupiņas. Kombinācijā ar alkoholu tās zaudē savas vērtīgās īpašības un kļūst par parastu, visai smagu pārtikas produktu, kas ilgi un grūti pārstrādājas organismā.

Saldumi un olbaltumvielas vai cieti saturošs ēdiens

Ievārījums, sīrups, cukurs… Kopā ar olbaltumu un cieti saldumi sāk rūgt, kā arī veicina citu produktu sadalīšanos, tādēļ tos uzturā labāk lietot atsevišķi. Izņēmums – medus, kuru neiesaka kombinēt tikai ar dzīvnieku izcelsmes produktiem.

Klasika: rums ar kolu un kafija ar maizītēm

Alkohola un gāzēto dzērienu kokteiļu popularitāti neviens neapšauba. Šādā savienojumā apreibināšanās ir daudz ātrāka. Pirms ballēties, tomēr vajadzētu padomāt, vai tiešām šķietami vieglo kokteilīšu baudīšana ir tik nekaitīga, jo pastāv ļoti liela iespējamība, ka nākamajā rītā būs grūti.

Brokastīs, pilnīgi iespējams, ieraduma pēc vēlēsieties iedzert kafiju, uzkožot maizītes. Nekādu problēmu, tas taču šķiet tik pašsaprotami! Tomēr jāatceras, ka kofeīns traucē uzsūkties vērtīgajām uzturvielām, kas ir ēdienā. Vēders pilns, bet nekāda labuma!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!