Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai gan šķiet, ka par savu veselību un higiēnu rūpējamies pēc labākās sirdsapziņas, patiesībā mūsu ikdienā ir sastopams krietni vairāk mikrobu nekā spējam iedomāties. Šai sakarā "The Huffington Post" piedāvā septiņus šokējošus faktus par mūsu higiēnas paradumiem.

Antibakteriālās ziepes kaitē hormonālajam līmenim un nav efektīvas

Foto: PantherMedia/Scanpix
Vairums antibakteriālo ziepju satur ķīmisku vielu triklozānu, kas kaitē organisma hormonālajam līmenim. Tāpat tas sastopams mājsaimniecības tīrīšanas līdzekļos un zobu pastās. Tāpat pētnieki atklājuši, ka īpašās antibakteriālās ziepes mikrobus iznīcina tāpat kā parastās ziepes, neizceļoties ar īpašu efektivitāti.

Izmazgātās drēbes tik un tā klāj fēces un mikrobi

Foto: PantherMedia/Scanpix
Arizonas Universitātes mikrobiologs Čārlzs Gerbs atklājis, ka viena apakšveļas komplekta izmazgāšana veļasmašīnā atstāj simtiem miljonu mikrobu, kas tur paliek arī pēc veļas izņemšanas. Tāpat pētnieks apgalvo, ka vienās apakšbiksēs ir vidēji desmitā daļa grama fekāliju.

Lai mazinātu mikronu daudzumu, Gerbs veļu iesaka mazgāt 60 grādu temperatūrā, pēc tam to nekavējoties ievietojot žāvētājā, kas savukārt nav pieņemami sievietēm, kuru apakšveļa visbiežāk piemērota krietni maigākam mazgāšanas režīmam.

Tu ik dienas saskaries ar netīrāko vietu mājā

Foto: PantherMedia/Scanpix
Uz vannas istabas grīdas atrodas aptuveni divi miljoni baktēriju kvadrātmetrā, savukārt virtuves izlietni klāj aptuveni 500 000 mikrobu.

Īsta baktēriju krātuve ir arī trauku lupatas, kurās sastopami gan salmonelozes, gan rota vīrusu ierosinātāji. Pētnieki uzskata, ka šeit sastopams krietni vairāk baktēriju nekā uz tualetes poda virsmas.

Roku žāvētāja vietā izvēlies papīra dvieli

Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai noslaucītu rokas papīra dvielī, nepieciešamas 15 sekundes. Savukārt to ievietošana roku žāvētājā palielina mikrobu piesaisti mitrumam, jo vairums cilvēku rokas ierīcē tur tikai 13 līdz 17 sekundes, lai gan pilnīgai nožāvēšanai nepieciešamas vismaz 45 sekundes.

Netīrumu paradīze - naba

Foto: PantherMedia/Scanpix
Izmeklējot vien 60 cilvēku nabas, pētnieki atklājuši 2368 veidu baktērijas, no kurām 1458 bijušas pilnībā neizpētītas. Šai sakarā speciālisti iesaka nabu mazgāšanai pievērst lielāku uzmanību, informē „The Huffington Post".

Visdrīzāk, ar akni cīnāmies nepareizi

Foto: PantherMedia/Scanpix
Reklāmās lielākoties tiek uzsvērts, ka sejās āda, kas cieš no aknes, jākopj ar speciāliem kopšanas līdzekļiem, kas ir maigi un kuru sastāvā nav alkohola. Bet mediķi informē, ka aknes ārstēšanai nepieciešami ne tikai īpaši, bet arī gana spēcīgi kosmētikas produkti, kas, nenolobot ādas virsējo slāni un dabiski izstrādāto eļļu, iekļūs dziļāk, slimību patiesi ārstējot.

Ne viss, kam jābūt podā, paliek podā

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pētnieki atklājuši, ka, nolaižot tualetes podā ūdeni, fekāliju daļiņas uzšļakstās gaisā, nosēžoties visiem tuvumā esošajiem priekšmetiem. Lai no tā izvairītos, novieto savu zobu birsti drošā vietā, bet poda vāku pirms nolaišanas aizver.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!