Foto: PantherMedia/Scanpix
Vēlējos uzdot jautājumu par savu veselību. Esmu ļoti noraizējusies, jo man jau gandrīz gadu ir bakteriālā vaginoze. Latvijā biju pie ginekologa, man izrakstīja vaginālās lodītes, kuras izlietoju un kuras palīdzēja tikai sākumā, jo vēlāk simptomi atkal atgriezās.

Pašlaik esmu Anglijā un ārstam teicu, ka ļoti uztraucos, ka man kaut kas nav kartibā, jo arī mēnešreizes ir ļoti sāpīgas. Pēdējos mēnešos - līdz ģībonim.

Ārsts paņēma tikai urīna analīzes, sakot, ka viss ir kārtībā, un tā arī situācija palika tālāk nerisināta.

Ko lai es iesāku? Varbūt man pašai aptiekā nopirkt kādas zāles? Vai teikt ārstam, lai mani kārtīgāk izmeklē? Viņi šeit, Anglijā, paši neko nepārbauda, viss ir jāsaka.

Atbild Capital Clinic Riga ginekoloģe, dzemdību speciāliste Ieva Daize

Ja mēnešreizes ir ļoti sāpīgas pēdējo mēnešu laikā, būtu nepieciešams veikt mazā iegurņa ultrasonogrāfisko (USG) izmeklēšanu, kā arī analīzes, lai noteiktu, vai nav kādas seksuāli transmisīvās slimības (STS).

Bakteriālā vaginoze var aktivizēties dažādu iemeslu dēļ – izmaiņas pārtikā, palielinājies stress, kā reakcija uz intīmās higiēnas precēm, arī atsevišķu ginekoloģiskās sistēmas problēmu dēļ, taču bakteriālā vaginoze parasti nav par iemeslu sāpīgām mēnešreizēm.

Sāpīgas mēnešreizes visbiežāk rada endometrioze (salīdzinoši izplatīta slimība sievietēm reproduktīvā vecumā, kad endometrija dziedzeriem līdzīgi audi atrodas ārpus to normālās lokalizācijas vietas – dzemdes.

Šie audi var nonākt un veidoties arī citos orgānos - olnīcās, olvados, vēdera dobumā, uz urīnpūšļa un dzemdes kakliņa u.c. Arī ārpus vēdera dobuma - piemēram, nierēs, plaušās u.c.

Tie var radīt sāpes un iekaisumus, polipi, iekaisumi. Tādēļ, lai pēc iespējas ātrāk atrisinātu šos veselības jautājumus, Jums vajadzētu apmeklēt ginekologu, kurš veic šādus izmeklējumus un analīzes, un pēc diagnozes precizēšanas nosaka arī vispiemērotāko terapiju.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!