Jautājums: Esmu neziņā un ļoti satraukusies. Uzzināju, ka man ir iekaisums, ginekoloģe man izrakstīja zāles, kuras iegādājos tikai 3 mēnešus vēlāk, jo bija problēmas ar naudu. Draugs nevarēja atļauties aiziet pie ārsta vispār. Un ārstēšanās procesā neizturējām – nodarbojāmies ar seksu, kaut gan ārste brīdināja to nedarīt.

Zāles esmu beigusi lietot, bet pie sava ginekologa vēl esmu rindā un šķiet, ka tagad situācija ir sliktāka. Tāpēc ļoti uztraucos. Ir nepatīkamas sajūtas vēderā, izdalījumi.. Īsāk sakot - diskomforts. Starp mēnešreizēm, kad biju beigusi lietot zāles, bija arī asiņošana. Un vēlāk, kad likās, ka mēnešreizes patiesi sākās, tās bija savādākas, vieglāka asiņošana nekā parasti. Vai šajā laikā no iekaisuma var veidoties kas bīstams? Un vai var draudēt arī neauglība? Un ko darīt, ja kārta pie sava ginekologa jāgaida vēl 11 dienas.

Atbild Dr. Daiga Baranovska (ārstu prakse "Quartus" - 67271205):

Atbilde: Viens vārds "iekaisums" ginekoloģiskajā praksē ir informācija, no kuras secinājumus izdarīt ir praktiski neiespējami. Būtu jāzina, kurā līmenī ir iekaisums (maksts, dzemde, olvadi), kas ir iekaisuma izraisītāji - kādas konkrēti baktērijas vai sēnītes. Jo gan slimības gaita, gan nākotnes prognozes ir atkarīgas no visiem šiem faktoriem.

Izvērtējot slimības progresu un klīniskās ainas aprakstu pēdējā periodā gan jādomā, ka runa ir par kādu iespējams STS izraisītu mazā iegurņa iekaisuma slimības formu. Šajā gadījumā 11 dienu laikā varbūt arī nekas ļoti bīstams nenotiks, bet, protams, nopietna izmeklēšana un ārstēšana ir nepieciešama. Sekas pēc pārslimota iekaisuma var būt dažādas, tajā skaitā arī apgrūtināta grūtniecības iestāšanās, bet par konkrētajām prognozēm gan labāk runāt ar savu ārstu pēc tam, kad būs novērsta esošā akūtā epizode.

Ar cieņu - dr.Daiga Baranovska

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!