Foto: stock.xchng
Visbiežākās sūdzības, ko dzird ginekologi ikmēneša grūtnieču pieņemšanā, ir par sāpēm mugurā. Jo lielāks un smagāks kļūst vēders, jo lielāku slodzi nākas uzņemties mugurkaulam. No šī pienākuma muguru atbrīvot neizdosies, bet ir vairāki paņēmieni, kā atvieglot pašsajūtu.

Mugura grūtniecības laikā – galvenais balsts un ģeniāla konstrukcija

Lai grūtniecības laikā sieviete spētu noturēt līdzsvaru, daba paredzējusi mugurkaulam izliekties tā, lai ķermenis spētu noturēties vertikāli. Tādējādi trīs pēdējie jostas skriemeļi ir vairāk izvirzīti uz āru un veidot S tipa izliekumu mugurkaulājam. S izliekums sievietēm ir daudz izteiktāks nekā vīriešiem, un grūtniecības laikā tas ļauj novirzīt ķermeņa smaguma centru uz aizmuguri. Neraugoties uz lielo vēderu, grūtniece neapgāžas. Vīriešu jostas rajonā šādi izvirzīti skriemeļi ir tikai divi. Sieviešu mugurkauls ir arī lokanāks. Pētnieki uzskata, ka mugurkaula lokanums veidojies evolūcijas gaitā, pretējā gadījumā grūtniecība cilvēkiem būtu nepanesama nasta.

Kaut arī sieviešu mugurkauls grūtniecības laikā spēj daudz ko izturēt, tomēr muskuļi un saites tāpat tiek pārslogoti. Katras sievietes mugurkaula S tipa izliekums liek vēderam izskatīties nedaudz citādāk, attiecīgi arī muskuļu noslodze katrai mazliet atšķiras.

Kā izvairīties no muguras sāpēm

  • Pareizi celiet! Paceļot kaut ko no grīdas, dariet to ar taisnu muguru, ieliecoties ceļos un atvirzot dibenu. Pieceļoties, iztaisnojiet ceļus. Šī procesa laikā neievelciet gaisu, jo tas īpaši spiež uz vēderu un papildus noslogo iegurņa rajonu.
  • Pareizā celšanas tehnika palīdz tām māmiņām, kuras gaida savu otro mazuli un kuru pirmdzimtais visu laiku grib sēdēt mammai rokās. Ņemot klēpī bērnu, sēdiniet to uz gurna. Kad nēsāt paliek par smagu, mīļuma devu var dot arī spēlējoties tupus vai sēdus.
  • Pamostoties un ceļoties no gultas, ir jābūt īpaši piesardzīgām. Ieteicams ir sākumā velties uz sāna, tad nolikt uz grīdas kājas, ar rokām atbalstīt ķermeņa augšdaļu un tikai tad lēnām celties no gultas.
  • Jo taisnāk jūs stāvat, jo mazāk noslogojat mugurkaulu.


Kā remdēt saspringtu muguras muskuļu sāpes

  • Kustības! Ja ir iespēja neizmantot automašīnu, bet izvēlēties iešanu kājām vai pat braukšanu ar velosipēdu, tad 15 minūtes šādu kustību ik dienu ievērojami samazinās sāpes pārslogotajos muskuļos.
  • Sēžot ērtā un nesāpīgā pozā uz dīvāna vai skatoties televizoru, laiku pa laikam mainiet pozu.
  • Muguras un skausta sāpes, pārāk ilgi sēžot pie datora, ir izplatīts sāpju veids arī gaidīšanas laikā. Ārsti to dažreiz dēvē arī par lijas kakla pozu - kakls ir izvirzīts uz priekšu, bet mugura apaļa. Grūtniecības laikā šī sēdus poza īpaši nelabvēlīgi ietekmē pašsajūtu, jo cieš viss mugurkauls, bet vēders tiek saspiests un mazulis tajā nesaņem skābekli.
  • Tāpēc izstaipieties ik pa laikam: izstiepiet rokas uz augšu, mugura taisna! Iedomājieties, kā jūs izstaipāt katru skriemelīti atsevišķi. Sajūtiet, kā izkustās starpskriemeļu diski.
  • Biroja krēslā katras desmit minūtes sasprindziniet un atslābiniet iegurņa muskuļus, izvirziet iegurni uz priekšu un atpakaļ (tā darbojas arī dibena muskuļi).
  • Pusdienlaika pārtraukumā, kad neviens netraucē, apgulieties uz muguras, paceliet kājas, pievelciet galvu tā, lai izveidojas dubultzods un skatieties uz griestiem. Tagad paceliet galvu nedaudz uz augšu un pagrieziet to uz vienu un oru pusi. Šīs vingrojums atslābina saspringtu kaklu.

Pašiedvesma

Jo vairāk vēders aug un smagāks paliek, jo lielāks spiediens ir starpskriemeļu diskiem. Ietekmēt šīs sāpes ir ļoti grūti, tāpēc var mēģināt tā saucamo psiholoģisko vingrojumu - piecelieties kājās, koncentrējieties uz mazuli jūsu vēderā. Sargājiet mazuli, piespiediet viņu vēderā cieši sev klāt. Jutīsiet, ka vēders vairs tik ļoti neizgāžat uz priekšu.

Medikamenti grūtniecības laikā tikai ar ārsta ziņu

Pastāv dažas alternatīvās medicīnas metodes, kas spēj remdēt muguras sāpes grūtniecības laikā. Tās var būt siltās kompreses vai masāžas ar eļļu maisījumiem (jasmīna, mandarīna, rozmarīna, egļu adatu ekstrakti žožobas eļļā) vai pļavas ziedu vanna.

Ja kustību laikā sāpes pastiprinās, tad varētu palīdzēt homeopātiskais līdzeklis "Bryonia D6". Ja kustoties, tās samazinās, tad vajadzētu lietot homeopātisko līdzekli "Rhus toxicodendron D6". Par devām konsultējieties pie farmaceita.

Pretsāpju medikamentus grūtnieces drīkst lietot tikai tad, ja vien tos ir apstiprinājis ārsts. Mazās devās ir atļauts lietot "Paracetamolu", kas ir vairāku pretsāpju līdzekļu sastāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!