Foto: PantherMedia/Scanpix
Pēdējā laikā man ļoti lielu diskomforta sajūtu rada bumbulis virs nabas - tieši vietā, kur ir pīrsings. Pirms vairākiem gadiem, kad pīrsingu izdūru, viss bija kārtībā. Tagad, dienas sākumā, uzreiz pēc pamošanās mans vēders ir pilnīgi normāls. Pēc brokastu paēšanas jau virs nabas izspiežas tāds bumbulis (arī pie fiziskajām aktivitātēm - skriešanas, peldēšanas). To varu itkā iespiest atpakaļ, bet tas atkal iznāk uz āru (ļoti labi to varu just, kad iespiež viņu atpakaļ un tad noklepojos - viņš jūtami it kā izstumjas ārā). Tas ir ciets un paliels, ļoti labi redzams zem apģērba. Pastāv iespēja, ka tā varētu būt bruka (kaut ko tādu izsecināju, palasot informāciju internetā)? To var novērst, izpildot kaut kādus vingrinājumus? Vai varbūt pie vainas uzturs?

Atbild VC4 Diagnostikas centra ķirurgs Pāvels Šapars

Jā, spriežot pēc Jūsu apraksta, visticamāk, ka tā ir bruka jeb trūce. Jāsaka, ka ar uzturu vai vingrinājumiem izārstēt to nesanāks. Lai noteiktu precīzu diagnozi un, atkarībā no tās, noteiktu pareizāko ārstēšanas veidu, Jums noteikti vajadzētu apmeklēt ārstu.

Bruka ir iekšējo orgānu vai dziļo audu izspiešanās zem ādas, ķermeņa dobumos vai muskuļos. Tā var veidoties gan bērniem, gan pieaugušajiem. Parasti tā rodas vēdera sienas vājākajā vietā. Vīriešiem bruka visbiežāk rodas cirkšņos, sievietēm – ap nabu. Ar nabas trūci cilvēks var arī piedzimt. 

Bruka bieži mēdz veidoties grūtniecības laikā, kad sievietei ir lielāks vēdera iekšējais spiediens. Tā var rasties arī pēc operācijām, īpaši, ja rēta nav labi dzijusi. Bruka parasti ir pamanāma – uz vēdera vai cirksnī izspiedusies zarna līdzinās nelielam bumbulim. Ne vienmēr tā cilvēkam traucē, tikai skats nav estētisks, tomēr noteikti vajadzētu to pārbaudīt. Iespējams, ka ir izveidojies zarnu mezgla iekaisums. Tāpat šāds bumbulis var izrādīties labdabīgs taukaudu audzējs vai kas cits.

Bruka pati no sevis nepāriet. Parasti to novērš operējot. Brukas operācija nav sarežģīta, tādēļ iesaku ilgi nevilcināties, lai neiedzīvotos kādā nopietnākā problēmā, jo pieaugušiem cilvēkiem bruka ar laiku tikai palielinās un var rasties arī vēderplēves iekaisums.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!