Foto: Shutterstock
"Elpa ir vis, vis, vissvarīgākā, elpa ir visspēcīgākā, visefektīvākā un visātrākā mums pieejamā palīdzība, kas visu maina un kas ir par brīvu. Interesanti, ka parasti sievietes "atceras" par pareizas elpošanas nepieciešamību tikai tad, kad gaida bērnu, un tas, paldies Dievam, ir pietiekams iemesls, lai beidzot pievērstos pareizas elpošanas apguvei," par pareizas elpošanas tehnikas nepieciešamību stāsta jogas centra "Urban Yoga" jogas terapeite Agnese Guļāne.

Kas ir pareiza elpošana? Elpošanas tehnikas ir ļoti dažādas, un dažādām jogas skolām ir atšķirīgs viedoklis par to, kāda ir "pareiza" elpa, jo tās lieliski zina, kādu efektu uz ķermeni, psihi un dvēseli iespējams iegūt ar elpošanas palīdzību. 

Kundalinī jogas tradīcijā, kas ir saskaņā ar Jogī Badžana mācību, mēs elpojam tā, kā paši gudrākie un nesamaitātākie mūsu līdzpilsoņi (jeb zīdainīši) to dara – "caur" vēderu. Ieelpā vēders piepūšas kā balons, izelpā pieplok pie mugurkaula. Ieelpo, izelpo, atkārto. Tas ir viens noslēpums. 

Otrs ir tāds, ka elpa spēj darīt brīnumus! Lai tas notiktu, elpai ir jākļūst apzinātai jeb elpošanai ir jākļūst par vienīgo tavas uzmanības objektu. Pamēģini tagad, kamēr lasi, dziļi un vienmērīgi ieelpot un izelpot, pievēršot uzmanību savai elpai, vēderam, ieelpas un izelpas vienādajam garumam, savai pašsajūtai. Elpo tikai caur degunu, aizver acis. Pamēģini trīs reizes un uzreiz sajutīsi atšķirību!

Ja runājam par brīnumiem, tad elpa dod mums dzīvības enerģiju, veido saikni ar apkārtējo pasauli, "ieliek" mūs mūsu dzīves plūsmā. Ja mēs elpojam pareizi un apzināti, mums ir spēks darīt savus darbus, interese par dzīvi un tajā notiekošo, mēs jūtam un izbaudām saikni ar apkārtējiem cilvēkiem un esam savas dzīves centrā, pareizajā vietā un pareizajā laikā. 

Elpa un ar to saistītie ieradumi daudz ko stāsta par mums kā par cilvēkiem – vai elpojam (dzīvojam) ar pilnu krūti, vai dodam tikpat, cik saņemam, vai atdodam vairāk? Elpa ir cieši saistīta gan ar laimi, gan mīlestību.

"Dzīve tavai kontrolei nepakļaujas, bet tās ritms - gan."
© The Teachings of Yogi Bhajan, July 14, 1981

Lai veselīgi dzīvotu, ir vērts pievērst uzmanību saviem elpošanas ieradumiem. Tomēr ir reizes, kad vēlamies kaut ko sevī, savā attieksmē vai dzīvē izmainīt, un tad jogas tradīcijai ir vesels elpošanas tehniku arsenāls, kas mums palīdz šajā ziņā.

Elpošanas tehnikas ir ļoti dažādas tāpat kā to efekti uz mums. Piemēram, ja elposi dziļi, mierīgi, nomierināsies, kļūsi godīga pret sevi un patiesa, intuitīvi sajutīsi kādas problēmas risinājumu. 

Ja elposi, elpu sadalot daļās, uzlabosi koncentrēšanās spējas, atbrīvosies no sāpēm, noregulēsi menstruālo ciklu. 

Ja elposi caur muti, izbāžot mēli pēc iespējas garāku ārā, attīrīsi ķermeni, bet, sarullējot mēli tūtiņā, atvēsināsi sevi, atbrīvosies no dusmām un uzlabosi vielmaiņu. 

Ja tev obligāti ir jābūt garlaicīgā sapulcē (vai vēl sliktāk – kompānijā ar sev nepatīkamiem cilvēkiem), elpa ir tavs vienīgais glābējs. Kad nevari mainīt ārējos apstākļus, maini iekšējos – maini savu elpu, un viss pārējais mainīsies. 

Izmainīsies tava fiziskā pašsajūta, tu nomierināsies, aizkaitinājums vai nogurums pazudīs, un tu spēsi ieraudzīt šajā pasākumā pat kaut ko pozitīvu. Ja ne, būsi vismaz vērtīgi priekš sevis pavadījusi laiku! Tādā ziņā elpa ir mūsu skolotājs, kurš liek mums paraudzīties mazliet virs ierastā ikdienas skatu punkta un kļūt gudrākām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!