Foto: PantherMedia/Scanpix
Gadalaiku maiņa ietekmē ikvienu no mums, jo organisms atkal ir spiests pielāgoties laikapstākļu svārstībām. Bieža reakcija uz šādām pārmaiņām ir paaugstināts stresa līmenis, nogurums un bezmiegs. Bezmiegs var būt nepatīkams "gultasbiedrs" mūža garumā vai īslaicīgs sabiedrotais.

Daudziem ar to tikt galā palīdz tik vienkāršs triks kā glāze silta piena pirms gulētiešanas, savukārt citi pēc neveiksmīgiem mēģinājumiem cīnīties, kapitulē un sakostiem zobiem samierinās ar pāris saraustītām naktsmiera stundām. Lai vai kā, bezmiegs guļamistabā ir nelūgs viesis, kuru labāk atstāt aiz durvim.

Lai tas neienāktu arī tavā ikdienā, iepazīsties ar blogā alisaarishina.hubpages.com atrodamajiem padomiem!

Tie, kuri ir saskārušies ar bezmiegu zinās teikt, ka tas nav savienojams ar produktīvu darbu, ir sajūta, ka jau pamosties noguris un katrs niecīgākais darbs prasa dubultu piepūli. Sliktā ziņa ir tāda, ka bezmiegs ir uzskatāms ne vien par problēmu, bet tas ir arī slikts ieradums: kādu vakaru aizej gulēt vēlāk nekā plānots, tas pats notiek arī nākamajā vakarā un nemanot pienāk mēneša beigas, kad, skatoties spogulī, pēkšņi pamani neveselīgi bālu sejas ādu un tumšus lokus zem acīm.

Daudziem radošiem cilvēkiem bezmiegs ir sava veida profesionāls ieradums, kurpretim pārējiem tā ir zīme, ka sasniegts pārlieku augsts stresa līmenis vai sakrājies pārāk daudz neatrisinātu problēmu. Ja tā vietā, lai laicīgi dotos pie miera, tu drudžaini spaidi TV pulti, bezmērķīgi klejo pa interneta vietnēm vai vienkārši met lokus pa savu dzīvokli, ir pienācis laiks pārmaiņām. 

Šīs problēmas sakarā ir dzirdēti neskaitāmi ārstu ieteikumi, bet šoreiz piedāvājam iepazīties ar interneta lietotāju pozitīvo pieredzi cīņā ar bezmiegu.Daži no šiem paņēmieniem ir visiem zināmi un pārbaudīti, citi - netradicionāli, bet izmēģināšanas vērti. 

Ir lieliski, ja piederi pie tiem, kuri pat pie augstas darbu intensitātes spēj nestresot, bet ir brīži, kad tieši pārāk niecīgs ikdienas aktivitāšu daudzums noved pie tā, ka tev dienas beigās ir pārāk daudz enerģijas, kura neļauj aizmigt. 

Bieži vien šādas situācijas rodas, kad pēc saspringta darba vai mācību grafika dodies atvaļinājumā. Lai pielāgotos brīvdienu režīmam, mēģini katru dienu kādu laiku atvēlēt fiziskām nodarbēm - peldi, vingro, skrien, brauc ar riteni, iepērcies vai dari ko citu sev patīkamu, kas palīdzēs atbrīvoties no liekās enerģijas.

Iedarbīgs paņēmiens ir intelektuālas nodarbes pirms gulētiešanas. Mini krustvārdu mīklas, mēģini iegaumēt vēsturē nozīmīgus gadskaitļus vai mācies latīņu valodas izteicienus. Šis paņēmiens ļaus tev nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu - miegs piezagsies gluži nemanot, un bagātināsi arī savus zināšanu krājumus.

Lai organisms izstrādātu pieradumu, mēģini katru dienu doties pie miera un mosties vienā un tai pašā laikā, neskatoties uz to, ka naktī nav sanācis gulēt pietiekošu stundu skaitu. Sastādi grafiku un centies pie tā pieturēties - jau pēc pāris nedeļām tavas pūles noteikti tiks atalgotas ar saldu miegu. Ja šaubies, cik stundas nepieciešams atvēlēt miegam, lielisks palīgs būs sleepyti.me miega kalkulators.

Ne tikai mazuļiem, bet arī pieaugušajiem nenāks par ļaunu izstrādat savu īpašo gulētiešanas rituālu. Tā varētu būt meditācija nomierinošas mūzikas pavadībā, silta duša (papildus efektam lieto ziepes vai dušas želeju ar konkrētu aromātu) , glāze piena vai jebkas cits, kas tev sagādā prieku. Ikvakara rutīna noteikti palīdzēs atslābināties un drīz vien organisms to atpazīs un uztvers kā zīmi, ka pienācis gulētiešanas laiks. 

Ja vien nepiederi pie tiem, kuriem jebkādi aromāti guļamistabā šķiet traucējoši, pamēģini spilvenu iesmaržināt ar pilīti lavandas eļļas - tā jau izsenis ir slavena ar savām nomierinošajām īpašībām. Ja lavanda tevi "neuzrunā", mēģini atrast citu sev tīkamu eļļu, jo aromātam ir spēcīga saikne uz atmiņu, tādēļ tas būs spēcīgs ierocis cīņā ar bezmiegu.

Daudzi noteikti nav aizdomājušies, ka viens no efektīvākajiem bezmiega pretiniekiem ir garlaicība, jo jebkas, kas liek Tev žāvāties aiz garlaicības, noteikti palīdzēs arī pievilināt saldu miedziņu. Tādēļ, tā vietā lai vēlās nakts stundās internetā pētītu jaunākās modes tendences vai lasītu aizraujošu detektīvromānu, izvēlies kādu patiesi garlaicīgu nodarbi. Piemēram, mēģini izstudēt printera lietošanas instrukciju vai sāc lasīt "Mobiju Diku".

Ir vērts pārskatīt ieradumus un dienas otrajā pusē attiekties no kofeīnu saturošiem dzērieniem un nikotīna, jo tie ne vien veicina bezmiegu, bet arī paaugstina satraukuma līmeni.

Miega traucējumu gadījumā ir ieteicams samazināt arī alkohola patēriņu. Pavēro, vai nav tā, ka vēlā vakarā nobaudīta vīna glāze rezultējas miega traucējumos.

Nepieļauj situāciju, kad pavadi gultā vairākas stundas, cenšoties aizmigt un virpuļojot ap savu asi. Ja jūti, ka miegs vēl gabalā, celies augšā un izvēlies kādu relaksējošu nodarbi ( tikai neko stimulējošu kā, piemēram, klīšanu internetā ), līdz jūti, ka plaksti sāk kļūt gurdeni.

Vari ieviest piezīmju grāmatiņu, kurā īsi apraksti, ko pirms miega ēdi, ar ko nodarbojies un kādu iespaidu tas ir atstājis uz naktsmiera kvalitāti. Ar laiku tas tev ļaus pamanīt sakarības un, iespējams, secināsi, ka otrā picas šķēle īsi pirms gulētiešanas nebija tā labākā ideja. Nākamreiz, kad tevi māks šaubas, varēsi ieskatīties savos pierakstos, lai saprastu, kā miegu ietekmē vēls skrējiens vai emocijām bagāts teātra apmeklējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!