Foto: PantherMedia/Scanpix
Ja domā, ka sirds veselība nav atkarīga no tā, ko ēdam, tad ir īstais brīdis aizpildīt pašnovērtējuma testu "Ko vēlas Tava sirds?", kas tapis uztura speciālistiem un kardiologiem sadarbojoties ar Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC) un Veselības ministriju.

Testa galvenā priekšrocība – to aizpildot, varēsi ne tikai novērtēt savu zināšanu līmeni, bet arī atkārtot vai apgūt no jauna informāciju par to, kāds uzturs nepieciešams veselai sirdij un līdz ar to - pilnvērtīgai dzīvei.

Piemēram, vai, pērkot kādu pārtikas produktu, tu izpēti etiķeti un noskaidro, vai tajā ir daudz sāls? Vai zini, kāds ir paaugstināts sāls daudzums pārtikā un ka tieši sāls nereti var būt vainojama pie asinsspiediena paaugstināšanās un sirds slimību riska?

Tests izveidots kampaņas "Mīli savu sirdi!" ietvaros, to meklē šeit!

Svarīgi apzināties, ka mūsu sirds un asinsvadu veselība ir atkarīga ne tikai no iedzimtības un ģenētiskiem faktoriem, bet, galvenokārt, no paradumiem un dzīvesveida, tāpēc profilakses pasākumiem, kā arī riska faktoru novēršanai ir būtiska nozīme šo slimību izplatības mazināšanā.

Kā galvenie ietekmējamie riska faktori SAS slimību izplatībā ir minami - paaugstināts holesterīna līmenis asinīs, mazkustīgs dzīvesveids, smēķēšana, paaugstināts asinsspiediens, nesabalansēts uzturs, aptaukošanās, pārmērīga alkohola lietošana un pastāvīgs stress.

Kā zināms, SAS ir viena no svarīgākajām sabiedrības veselības problēmām gan Eiropas Savienībā, gan Latvijā – pie mums SAS joprojām ir galvenais nāves iemesls (57% gadījumu no visiem mirušajiem!).

Par kampaņu "Mīli savu sirdi!"

Kampaņas pamatmērķis - veidot izpratni par sirds veselībai labvēlīgu uzturu, skaidrojot un demonstrējot to ar saistošiem paņēmieniem un piemēriem. Kampaņu realizē SPKC sadarbībā ar Veselības ministriju, un tā turpināsies līdz novembrim. Galvenā mērķauditorija - Latvijas iedzīvotāji vecumā no 25 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!