Foto: stock.xchng
Lielākā daļa no mums, sajūtot galvassāpes, sniedzas pēc pretsāpju līdzekļiem, bet daudzi nezina atšķirību starp tādiem izplatītiem sāpju remdētājiem kā – aspirīnu, ibuprofēnu un paracetamolu. Lūk, noderīga informācija, lai neiznāk tā, ka meklējat "to balto tabletīti".

Sievietes biežāk nekā vīrieši meklējot papildu informāciju par medikamentiem pirms to iegādes – tas uztrauc 39% sieviešu un tikai 27% vīriešu, liecina pretsāpju līdzekļa "Panadol" ražotāju veikta aptauja, raksta www.saga.co.uk. Lielākā daļa aptaujāto zinājuši, ka ir pretsāpju līdzekļi, kurus nevajadzētu lietot cilvēkiem ar noteiktiem veselības traucējumiem, bet 40% aptaujāto nebija ne jausmas, kurus pretsāpju medikamentus tieši nevajadzētu lietot. 

Paracetamols

Ieteicamā dienas deva pieaugušajiem: 500 mg – 1 g ik pēc sešām stundām, ne vairāk par 4g dienā.

Kas ir paracetamols? Paracetamols ir opioīdus nesaturošs pretsāpju līdzeklis.

Kad lietot paracetamolu? Paracetamolu lieto mērenu galvassāpju, zobu sāpju, muskuļu un locītavu sāpju, kā arī menstruālo sāpju remdēšanai. To lieto arī gripas un saaukstēšanās medikamentos.
Iespējamās, negatīvās lietošanas blaknes: blaknes ir reti sastopamas, ja nepārsniedz ieteicamo dienas devu. Pretējā gadījumā tās var būt ļoti bīstamas.

Paracetamola lietošanas vienlaikus ar citiem medikamentiem: paracetamola lietošanai vienlaikus ar citiem medikamentiem nevajadzētu sagādāt nekādas problēmas, tomēr pirms jebkura medikamenta lietošanas ieteicams konsultēties ar ārstu, īpaši, ja ciešat no aknu vai nieru darbības traucējumiem. Pirms lietošanas pārliecinieties, vai citu lietoto bezrecepšu medikamentu sastāvā jau nav paracetamola.

Aspirīns

Ieteicamā dienas deva pieaugušajiem: 300 – 900 mg ne biežāk kā ik pēc četrām līdz sešām stundām, ne vairāk par četriem gramiem dienā.

Kas ir aspirīns? Aspirīns pieder  nesteroīdu pretiekaisuma medikamentu grupai.

Kad lietot aspirīnu? Aspirīnu lieto, lai mazinātu reimatisma un muskuļu sāpju izraisīto dedzinošo sajūtu, kā arī sastiepumu izraisītu sāpju, muguras sāpju, galvassāpju, kakla sāpju, zobu sāpju un menstruālo sāpju remdēšanai. Pieaugušie to drīkst lietot, lai ārstētu gripas simptomus un mazinātu drudzi. Mazās devās to var lietot asins šķīdināšanai, ja, piemēram, sirds un asinsvadu slimību gadījumā to ieteicis ārsts.

Iespējamās, negatīvās lietošanas blaknes: aspirīnu nevajadzētu lietot tiem, kuri cieš no paaugstināta asinsspiediena, asins recēšanas traucējumiem, astmas, kuņģa čūlām vai aknu un nieru darbības traucējumiem.

Aspirīna lietošana vienlaikus ar citiem medikamentiem: Aspirīnu nav ieteicams lietot vienlaikus ar citiem medikamentiem, tādiem kā: vitamīni, augu valsts medikamenti un uztura bagātinātāji. Cilvēkiem, kuri lieto recepšu medikamentus asins šķīdināšanai, pirms aspirīna lietošanas ieteicams konsultēties ar ārstu.

Ibuprofēns

Ieteicamā dienas deva pieaugušajiem: 1200 – 1800 mg trīs vai četrās vienādās devās dienā, ieteicams pēc maltītes.

Kas ir ibuprofēns? Ibuprofēns ir pretiekaisuma līdzeklis bez steroīdiem.

Kad lietot ibuprofēnu? Ibuprofēnu var lietot, lai mazinātu reimatisma un muskuļu sāpju izraisīto dedzinošo sajūtu, kā arī galvassāpju, muguras sāpju un menstruālo sāpju mazināšanai. To var izmantot arī saaukstēšanās un gripas simptomu mazināšanai.

Iespējamās, negatīvās lietošanas blaknes: Ibuprofēns var izraisīt miegainību un reiboņus.

Ibuprofēna lietošana vienlaikus ar citiem medikamentiem: Ibuprofēns var reaģēt ar augu valsts izcelsmes medikamentiem un alternatīvās (tautas) medicīnas līdzekļiem. Ieteicams konsultēties ar ārstu, ja ciešat no asins recēšanas traucējumiem, kuņģa čūlām, kā arī nieru darbības un sirdsdarbības traucējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!