Foto: PantherMedia/Scanpix
Kopš seniem laikiem cilvēki ir dzēruši pienu un lietojuši uzturā tā produktus, taču, ja pēc tam sāp un uzpūšas vēders, pastiprināti veidojas gāzes un rodas caureja, šāds diskomforts, iespējams, liecina par laktozes jeb piena cukura nepanesību.

Svaigu pienu mēdz uzskatīt par jaundzimušo ēdienu. Mazulim piedzimstot, piena cukuru jeb laktozi šķeļošais ferments laktāze, kas izdalās tievo zarnu bārkstiņu virsmā, ir aktīvs, taču dzīves laikā tā darbība mazinās, tāpēc simptomi, kas rodas, lietojot pienu, var izpausties arvien izteiktāk. Visvairāk laktozes satur svaigs piens, taču tā slēpjas arī citos izstrādājumos – sierā, maizē, desās un citviet. Nelielā koncentrācijā laktoze sastopama arī skābpiena produktos, taču, izdzerot glāzi kefīra vai iztukšojot trauciņu jogurta, sūdzības parasti nerodas.

Uz laiku vai visu mūžu?

Ar laktozes nepanesību sirgst 7–20% eiropiešu un 65–95% amerikāņu un afrikāņu. Izteiktās atšķirības tiek skaidrotas ar cilvēku izcelsmi no gaļēdāju vai lauksaimnieku cilts.

Pastāv uzskats, ka 250 mililitriem piena nevajadzētu izraisīt sūdzības, taču, jo lielākā daudzumā to patērē, jo izteiktāki gremošanas traucējumi var rasties.

Laktozes nepanesība var būt iedzimta vai saistīta ar iekaisīgām zarnu slimībām, celiakiju, kad ir bojātas tievās zarnas, vai zarnu infekcijām. Ģenētiski noteikta laktozes nepanesība saglabājas visu mūžu, taču pēc pārslimotas zarnu infekcijas var ilgt no pāris mēnešiem līdz pusgadam. Tad trīs četras dienas ir caureja, bet pēc tam vēders uzpūšas un izkārnījumi kļūst šķidrāki nekā parasti. Ja izmeklējot zarnās neatklāj iekaisumu, visticamāk, radusies laktozes nepanesība, tāpēc akūtas zarnu infekcijas gadījumā nav ieteicams lietot svaiga piena produktus. Laktāze var kļūt mazāk aktīva arī pēc vairāku dienu badošanās.

Piena cukura nepanesību var pierādīt divu veidu izmeklējumos:

• ģenētiskajā testā, kad nosaka iedzimtību;

• elptestā, kad pēc laktozes uzņemšanas pārbauda tā sauktā iezīmētā oglekļa koncentrāciju izelpotajā gaisā.

Kā sadzīvo?

Ja laktāzes aktivitāte ir samazinājusies tikai daļēji, nedaudz piena produktu var lietot bez bažām, vienīgi ieteicams tos uzņemt vienmērīgi visas dienas garumā, nevis lielā devā vienas maltītes laikā.

Ja piena produkti negaršo, tos var svītrot no ēdienkartes, taču nedrīkst aizmirst, ka tie ir kauliem nepieciešamā kalcija avots. Ja šo vielu nav iespējams uzņemt pietiekamā daudzumā ar pārtiku, kopā ar ārstu jāizvērtē, vai nepieciešams lietot uztura bagātinātājus osteoporozes profilaksei.

Var izmantot tā sauktos laktozes brīvos produktus, kuros piena cukurs ir rūpnieciski sadalīts, taču Latvijā tie nav plaši pieejami. Ja sūdzības ļoti traucē, var lietot laktāzes preparātus, kas nodrošina normālu gremošanu. Tie darbojas tikai tievajā zarnā un neuzsūcas asinsritē, tāpēc var droši izmantot pastāvīgi un pat gadiem ilgi. Preparāta devu izvēlas atkarībā no attiecīgajā ēdienreizē uzņemtā piena produktu daudzuma.

Laktozes nepanesības simptomus var nedaudz samazināt, lietojot probiotisko baktēriju preparātus, jo tad nesagremoto piena cukuru resnajās zarnās palīdzēs sašķelt mikroorganismi.

Uzziņa

Laktozes daudzums produktos (100 gramos)

• Vairāk nekā 3 grami: pienā, krējumā, biezpienā, piena šokolādē, saldējumā, kakao, piena kokteiļos, pankūkās.

• 1–3 grami: smalkmaizītēs, jogurtā, desās, aknu pastētē, makaronos.

• 0,1–1 grams: margarīnā un sviestā, pienā gatavotā baltmaizē, sēņu salātos, kartupeļu biezputrā, zivju zupā.

• Mazāk par 0,1 gramu: rudzu maizē, sieros, margarīnā bez laktozes, ūdenī gatavotā baltmaizē.

Konsultējusi gremošanas slimību centra "Gastro" gastroenteroloģe Ilze Kikuste 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!