f64_diabets_cukurs_005
Foto: F64
Cilvēku patika pret saldu garšu ir iedzimta īpašība, kas ir attīstījusies evolūcijas ceļā. Tās pamatā ir ātri izmantojama enerģija, kas ir nepieciešama, lai izdzīvotu, kā arī tā bieži vien signalizē par pārtikas avota zemo toksicitāti. Tomēr sabiedrībā pastāv neskaitāmi mīti par to, cik cukurs ir veveselīgs un kā tas ietekmē pašsajūtu.

Nav noslēpums, ka mūsu pirmais ēdiens - mammas piens ir salds, un tas darbojas kā dabisks pretsāpju līdzeklis bērniem un zīdaiņiem. Tomēr visa pamatā ir mērenība! Vidusmēra cilvēkam dienā būtu nepieciešams uzņemt ne vairāk nekā 50 gramus jeb 10 tējkarotes tīra cukura.

Cukurs tiek pievienots ļoti dažādiem pārtikas produktiem un dzērieniem, tādēļ var būt visai sarežģīti aprēķināt ikdienā patērēto cukura daudzumu. Jāatceras, ka cukuru mēdz saukt arī par "balto nāvi", kas liecina, ka tik nevainīgs un nekaitīgs tas nemaz nav.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!