Foto: Shutterstock

Katrs jau no bērnības zina, kādēļ jātīra zobi. Taču veikala plauktos ar katru brīdi paliek aizvien plašāks zobu pastu klāsts un izvēle dažreiz sagādā grūtības.

Daudzām zobu pastām ražotāji pievieno tādas sastāvdaļas, kas ir kaitīgas ne tikai zobiem, bet arī var nenākt par labu cilvēka kopējai veselībai – parabēni (var izraisīt alerģiskas reakcijas, kā arī graut veģetatīvo sistēmu), triklozāns (iznīcina vājākos mikrobus, taču dzīvi paliek izturīgākie, kas vēlāk vairojas), nātrija laurilsulfāts (uzkrājas audos un var izraisīt daudzas slimības, tostarp, paaugstinātu ādas jutību, vēzi, acu bojājumus, matu izkrišanu u.c.).

Portālā takprosto.cc apkopotas 5 dabiskas zobu pastu receptes, kas palīdzēs zobiem kļūt spēcīgākiem un baltākiem.

Atsakies no ķīmijas un izvēlies pagatavot sev piemērotāko zobu pastu

Noderīga informācija, ja plāno pagatavot zobu pastu:

• Krustnagliņas palīdz remdēt zobu sāpes
• Salviju lieto smaganu asiņošanas gadījumos
• Tējas koks balina zobus un mazina smaganu iekaisumus
• Piparmētra mazina iekaisumu
• Timiānam piemīt antibakteriālas īpašības
• Rozmarīns uzlabo asinsriti

Padomi:

• Cepamo sodu zobu pastai ieteicams pievienot ne biežāk kā divas reizes nedēļā
• Pagatavoto zobu pastu ievieto slēgtā iepakojumā

Foto: Shutterstock

1. recepte

Sastāvdaļas: šķipsniņa fenheļa pulvera, 1/3 tējk. kanēļa, 2 tējk. cepamās sodas, 4 pilieni tējas koka eļļas, šķipsniņa samalta jūras sāls, 1 tējk. kokosriekstu eļļas.

Pagatavošana: sajauc visas sastāvdaļas, izņemot kokosriekstu eļļu. To pievieno tikai pirms pašas zobu tīrīšanas.

2. recepte

Sastāvdaļas: 60 g balto mālu, 2 – 3 pilieni salvijas eļļas, 2 – 3 pilieni kumelīšu eļļas, 1 tējk. medus, 5 – 8 pilieni propolisa ūdens.

Pagatavošana: sajauc mālu ar nelielu daudzumu ūdens, līdz izveidojas bieza masa. Tad pievieno pārējās sastāvdaļas un kārtīgi samaisi. Šī zobu pasta noņem aplikumu, atsvaidzina elpu un balina zobus.

3. recepte

Sastāvdaļas: ½ tējk. sasmalcināta jūras sāls, ½ tējk. mirres (pulveris), 2 tējk. cepamās sodas, 3 – 4 piparmētru lapas, ½ tējk. balto mālu, 2 tējk. glicerīna, 6 – 8 pilieni jebkuras ēteriskās eļļas (ieteicams izvēlēties citrona, rozmarīna vai apelsīna).

Pagatavošana: sajauc visas sastāvdaļas, līdz izveidojas viendabīga masa.

4. recepte

Sastāvdaļas: koksnes pelni.

Pagatavošana: ieliec savu zobu birsti pelnos vai arī sajauc pelnus ar zobu pastu. Pelni satur kālija hidroksīdu, kas lieliski balina zobus. Ar koksnes pelniem tīri zobus ne biežāk kā reizi nedēļā.

5. recepte

Sastāvdaļas: baklažāns.

Pagatavošana: sagriez baklažānu plānās šķēlītēs un cep uz pannas vai cepeškrāsnī, līdz tas pamazām pārogļojas. Ņem zobu birsti ar mīkstiem sariņiem un uzliec tai virsū melno pulverveida baklažānu. Tīri zobus 2 minūtes. Šis pulveris ne tikai balina zobus, bet arī tos stiprina. 

Pamēģinot kādu no šīm receptēm, jau pēc kāda laika ievērosi pozitīvu rezultātu, turklāt pasaudzēsi sevi arī no ķīmijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!