Foto: Shutterstock

Saņemot lasītāju lūgumus turpināt aplūkot dažas no popuārākajām diētām, to nosacījumus komentējot profesionāļiem, piedāvājam diētas "5:2" raksturojumu, kā arī tās priekšrocības un trūkumus, svara zaudēšanas tehniku analizējot arī uztura speciālistei Evai Katajai.

Populārās "5:2" diētas pamatprincipi balstās ēšanas paradumos, kuru neiztrūkstoša sastāvdaļa ir īslaicīga badošanās. Tā paredz piecas dienas nedēļā ievērot normālu ēšanas režīmu, savukārt divas dienas – uzņemt aptuveni 500 - 600 kaloriju, tā nodrošinot organismam atslodzi.

Kā apgalvo šīs diētas piekritēji, "5:2" diēta sola nodrošināt liekā svara zudumu, uzlabot koncentrēšanās spējas, radot enerģijas pieplūdumu, kā arī ilgtermiņā novērš demences un Alcheimera slimības attīstīšanos.

Tāpat tai raksturīgie ēšanas paradumi stimulē vielmaiņu un veicina organisma attīrīšanos, nesagādājot tam stresu, bet gluži dabiskā veidā no organisma izvadot toksīnus un smagos metālus.

Raksturojot diētas trūkumus, visbiežāk tiek minētas šādas pazīmes – miega traucējumi, rodoties bezmiegam vai pārtrauktam naktsmieram ar grūtībām atkal iemigt, nelāga elpa, pastiprināts uzbudinājums aizkaitināmība, kā arī nervozitāte un miegainība dienās, kad tiek ievērota nosacītā atslodze - šai sakarā speciālisti aicina badošanās dienas ieplānot laikā, kad nav paredzēta nopietnu darba pienākumu veikšana vai svarīgas tikšanās, kā arī plānot fiziskās aktivitātes tā, lai lielākā slodze tiktu piedzīvota dienās, kad tiek ēsts sabalansēti. Pretējā gadījumā organismam trūks enerģijas, kā arī pieaugs traumu risks.

Dažādos pētījumos atklāts, ka lielākās grūtības ievērot diētas nosacījumus tiek piedzīvotas tās pirmajā nedēļā, organismam aprodot ar jauno ēšanas režīmu un atslodzes dienām. Savukārt vēlāk diētu ievērot ir krietni vieglāk, ķermenim pierodot pie tās nosacījumiem un zūdot izsalkuma sajūtai arī nosacītās badošanās dienās.

Gan atslodzes dienās, gan pārējā nedēļas laikā savu ēdienkarti ieteicams veidot no liesas gaļas, to pagatavojot dažādās marinādēs, kurās izmantots bezpiedevu jogurts, olīveļļa, citrona sula un garšvielas. Tāpat ieteicams ēst zivis, papildinot tās ar rīsiem un dārzeņiem. Jāpiebilst, ka maltītēs var iekļaut arī nepamatoti peltos kartupeļus, kas satur virkni vērtīgu vielu un neliks uzņemt pārmērīgi daudz kaloriju, ja dārzeni ēdīsi saprātīgā daudzumā un vārītu vai pagatavotu krāsnī.

Lai dažādotu ēdienkarti atslodzes dienās, vari pagatavot liesu omleti no olas baltumiem, papildinot to ar dārzeņiem un salātiem, kā arī izvēlēties vājpiena produktus. 

Minēto produktu uzskaitījums ļauj secināt, ka diēta ir viegli ievērojama ēdienu daudzveidības dēļ, neparedzot konkrētu pārtikas produktu izslēgšanu un nodrošinot vieglāku atslodzes dienu ievērošanu, kas neparedz pilnīgu atteikšanos no ēdienato laikā.

Aplūkojot diētas pamatprincipus un specifiku, speciālisti apgalvo, ka tā organismam kaitējumu nenodara, ja tiek ievērots sabalansēts uzturs tā dēvētajās brīvā uztura dienās, nepārkāpjot vajadzīgo dienas kaloriju normu, kā arī nepakļaujot organismu pilnīgai badošanās kūrei atslodzes dienu laikā.

Tādējādi "5:2" diēta ir piemērota cilvēkiem, kuri vēlas zaudēt svaru un ir šī cela sākumā, taču apstiprināta uzmanība ir jāpievērš pašsajūtai badošanās laikā.

Vairāk informācijas par diētu lasi šeit.

Uztura speciālistes Evas Katajas komentārs

Atslodzes dienas ir viens no veidiem kā samazināt uzņemto kaloriju daudzumu ilgtermiņā. Ja ir grūti saņemties ēst veselīgi un nepārspīlēt ar uzņemtās pārtikas daudzumu katru dienu, tad atslodzes dienu ievērošana var līdzēt.

Šī diēta izklausās kā divu atslodzes dienu ievērošana nedēļā, kas nav nekas veselībai bīstams. Jautājums ir, vai to var ievērot ilgtermiņā? Domāju, ka būs pagrūti, jo tad šajās divās dienās principā nevar braukt ciemos vai ēst ārpus mājas, jo ir jāievēro atslodze. Un tā katru nedēļu. Taču, ja jums ir spēcīgs raksturs un esat no plānotājām, tad šādu uztura plānu var piekopt.

Jāatceras, ka atslodzes dienu ievērošanai būs jēga tikai tad, ja ievērosiet tās regulāri. Vismaz svara samazināšanas nolūkos. Un vēl ir jāskatās, vai pēc divu dienu daļējas badošanās nākamajās dienās viss neapēstais netiek kompensēts ar uzviju. Es tomēr ieteiktu ēst veselīgi un samērīgi visas dienas, bet pēc pārmērībām ieturēt vienas dienas atslodzi, kuras laikā vairāk dzert ūdeni un tēju, bet mazāk ēst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!