Foto: Shutterstock
Pavasaris ir pienācis ne tikai ar prieku par beidzot saplaukušajiem kokiem un košo zaļumu, kas visapkārt valda, bet arī nelielu nogurumu un, iespējams, pat īslaicīgu dzīves apnikumu. Kamēr daži no mums pamazām ieplāno pirmos atvaļinājumus, citiem šis ir viens no darbīgākajiem periodiem, kad darbs dzen darbu un atpūta šķiet tāla un nesasniedzama.

Šai sakarā ir īpaši svarīgi piedomāt pie sava dzīvesveida, kas steigas dēļ, visticamāk, neļauj tev lepoties ar īpaši veselīgiem paradumiem. Lai pēc iespējas ātrāk atjaunotu enerģijas rezerves, uzlabotu koncentrēšanās spējas un atbrīvotos no noguruma radītās apātijas, iekļauj savā ēdienkartē turpinājumā minētos produktus, ko uztura speciālisti atzinuši par lieliski piemērotiem saspringta darba grafika un palielinātas fiziskās un garīgās slodzes radītiem apstākļiem.

Grieķu jogurts

Foto: Shutterstock

Lai gan veselīgā ēdienkartē teicami iekļaujas arī bezpiedevu jogurts, Grieķu jogurts enerģijas atjaunošanas nolūkos būs vērtīgāks, jo satur vairāk olbaltumvielu, veselīgo ogļhidrātu un nepiesātināto taukskābju. Ja lietosi šo produktu uzturā brokastīs, diena pirmajā cēlienā jutīsi lielāku enerģijas pieplūdumu, kā arī koncentrēties būs vieglāk. Ja šis produkts tevi neuzrunā pietiekoši, lai to lietotu atsevišķi, kombinē Grieķu jogurtu ar salātiem, aizstājot krējumu, kā arī izmanto to veselīgos desertos un pat krēmzupu pagatavošanā!

Ogas

Foto: Shutterstock

Teju visas ogas lielā daudzumā satur antioksidantus, kas novērš ne tikai organisma novecošanās procesus un iekaisumu veidošanos, bet arī sniedz tik vajadzīgo enerģiju, līdztekus neaizvietojamiem vitamīniem un minerālvielām. Par īpaši vērtīgām uztura speciālisti atzīst mellenes, zemenes, upenes, godži ogas, avenes un dzērvenes, kas enerģiju sniegs teju uzreiz pēc to nobaudīšanas.

Spināti

Foto: Shutterstock

Svaigā veidā vai termiski apstrādāti, spināti ir īsta vitamīnu, minerālvielu un enerģijas bumba, kas, ja tos ēdīsi regulāri, efektīvi pasargā organismu no dažādu slimību attīstīšanās, tai skaitā – osteoporozes, artrīta, sirds slimībām un ļaundabīgu audzēju attīstīšanās. Spinātos esošie vitamīni A, C un K, minerālvielas – magnijs un mangāns -, kā arī folijskābe padara gardo zaļumu par izcilu enerģijas avotu, kā arī to iespējams pievienot visdažādākajiem ēdieniem.

Vairāk par spinātu vērtīgajām īpašībām, kā arī gardas receptes atradīsi šeit.

Valrieksti

Foto: Shutterstock

Olbaltumvielām, veselīgajām taukskābēm, vitamīniem un minerālvielām bagātie valrieksti ir garšīgs un ātrs veids, kā nekavējoties atjaunot enerģiju un mazināt izsalkumu, tai pat laikā aktivizējot vielmaiņu. Turklāt vērtīgajos riekstos esošās vielas uzlabo arī mūsu atmiņu, kā arī nodrošina kvalitatīvāku miegu un vieglāku pamošanos no rīta, ja riekstus ēdīsi vakarā.

Melones

Foto: Shutterstock

Bieži vien nogurumu izraisa organisma atūdeņošanās, tāpēc, lai to novērstu, atceries ikdienā uzņemt pietiekamu šķidruma daudzumu, kā arī iekļauj ēdienkartē produktus ar augstu ūdens daudzumu to saturā. To skaitā ir arī jau minētās melones, kas satur maz kaloriju, taču augstu vitamīnu un minerālvielu daudzumu. 

Fosfors, kālijs, kalcijs, magnijs, cinks, dzelzs, selēns un nātrijs ir tikai daļa no melonēs atrodamajiem mikroelementiem, tāpēc brīžos, kad nepieciešamas augstas darba un koncentrēšanās spējas, kā arī enerģija, baudi meloni starp ēdienreizēm vai kā gardu našķi vakarā!

Kvinoja

Foto: Shutterstock

Kvinoja ir viens no tā dēvētajiem superfūdiem (plašāku to uzskaitījumu un labās īpašības atradīsi šeit), kas ir teicama alternatīva auzu pārslām un citiem graudaugiem. Kvinoju vari ēst gan brokastīs, gan pusdienās, gan vakariņās, variējot ar ēdienam pievienotajām piedevām. Tajās esošais dzelzs un šķiedrvielas ļaus tev saglabāt vajadzīgās enerģijas rezerves visas dienas garumā, tā nodrošinot produktivitāti un nepieciešamās koncentrēšanās spējas. Universālo pagatavošanas veidu dēļ kvinoju vari pievienot gan salātiem un zupām, gan citām maltītēm.

Auzu pārslas

Foto: Shutterstock

Iemesls, kāpēc bērnībā, visticamāk, dzirdēji vecmāmiņas pamudinājumu izēst visu auzu pārslu putras šķīvi, ir gaužām vienkāršs. Auzu pārslās esošie saliktie ogļhidrāti nodrošina vienmērīgu enerģijas izstrādāšanos organismā vairāku stundu garumā, tā nodrošinot mundrumu un koncentrēšanās spējas, kā arī sāta sajūtu auzu pārslās esošo šķiedrvielu dēļ. Tāpat auzu pārslās ir liels dzelzs, magnija, cinka, kālija un mangāna daudzums, kas tās padara par lielisku alternatīvu arī maltītēm vakaros, nodrošinot ciešu miegu un enerģiju no rīta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!