Foto: Shutterstock

Saules aizsargkrēmiem uz iepakojuma ir norādīts atšķirīgs SPF jeb saules aizsardzības līmenis, taču, kā noskaidrots jaunākajā pētījumā, ko veica žurnāls Consumer Reports, ne vienmēr šis rādītājs ir patiess un nodrošina minēto aizsardzību pret saules stariem.

Aptuveni trešā daļa no pētījumā pārbaudītajiem saules aizsargkrēmiem nesasniedza uz iepakojuma norādīto SPF rādītāju, teikts portālā www.medicaldaily.com.

Taču, kāda jēga lietot pretiedeguma krēmu, ja tas pienācīgi nepilda savu funkciju un neaizsargā pret saules stariem?

Pārbaudot pretiedeguma krēmus, tika vērota to aizsardzība pret UVA un UVB stariem. Dalībnieku muguras tika sasmērētas ar sauļošanās aizsargkrēmu un tad viņi devās ūdenī – tik ilgi, cik uz krēma iepakojuma bija rakstīts (ja tam jāaizsargā stundu, tad arī stundu dalībnieki pavadīja ūdenī). Tiklīdz konkrētais laika posms bija pagājis, dalībnieki devās zem saules stariem, lai noteiktu, cik efektīvi iedarbojas saules aizsargkrēms.

Pētījumā tika izmantoti aizsargkrēmi, kas ir dažādās kategorijās – gan aptiekās esošo zīmolu produkti, gan tādi, kas ir populāri un zināmi visā Eiropā. No 34 ūdens izturīgajiem aizsargkrēmiem, 11 sasniedza aizsardzību no 16 līdz 70 %, atkarībā no tā, kādi rādītāji bija uz etiķetes.

Piemēram, dabīgais sauļošanās līdzeklis "Yes to Cucumbers" norādīto SPF 30 vietā uzrādīja vien SPF 14. Tai pat laikā krēms "CVS' Baby Pure Gentle Lotion" ar SPF 60 testā uzrādīja tikai SPF 18 un krēms "Vanicream Broad Spectrum" SPF 50 vietā uzrādīja aizsardzību SPF 17, kas ir krietni mazāks rādītājs, nekā minēts uz iepakojuma.

Pētījuma rezultāti ir ļoti nepatīkami, jo pircēji tiek apmuļķoti un neiegūst uz krēmu iepakojuma norādīto aizsardzības līmeni, stāsta pētījuma veicēji. Tāpat viņi konstatēja, ka daudzos, tā saucamajos dabīgajos krēmos, ir tādas vielas kā cinka oksīds vai titāna dioksīds, vai arī abi no tiem.

Tikai 2 no 5 aizsargkrēmiem atbilda SPF prasībām, taču tāpat nesasniedza nepieciešamo aizsardzības līmeni, kas būtu nepieciešams cilvēka ādai – tie bija "California Baby Super Sensitive SPF 30+" un "Goddess Garden Organics Sunny Body Natural 30".

Pētījumā noskaidrots, ka tie krēmi, kuriem uz iepakojuma rakstīts, ka tie nekairina ādu, visbiežāk nenodrošina nepieciešamo aizsardzību pret vēzi izraisošajiem UVA un UVB stariem.

Tirdzniecības grupa, kas pārstāv sauļošanās zīmolus, nepiekrita šim pētījumam, apgalvojot, ka žurnāls Consumer Reports pētījumā izmantojis metodes, kas atšķiras no oficiālajām SPF līmeņa mērījuma metodēm. Taču nevar zināt, vai tā ir taisnība, vai tomēr viņi grib noliegt šo nepatīkamo situāciju.

Ikvienam der atcerēties, ka saules aizsargkrēms ir ne tikai neatņemama sauļošanās sastāvdaļa, guļot pludmalē, bet tas palīdz izvairīties arī no kaitīgajiem saules stariem ikdienā, vienkārši ejot pa ielu.

Lūk, saraksts ar 15 labākajiem sauļošanās krēmiem, pēc žurnāla Consumer Reports veiktā pētījuma:

1. "La Roche-Posay Anthelios 60" sauļošanās pieniņš, SPF 60
2. "Vichy Capital Soleil 50" sauļošanās putas, SPF 50
3. "Coppertone Water Babies", SPF 50
4. "Equate Ultra Protection", SPF 50
5. "No-Ad Sport", SPF 50
6. "Ocean Potion Protect & Nourish", SPF 30
7. "Aveeno Protect+Hydrate", SPF 30
8. "Up & Up Ultra Sheer", SPF 30
9. "Banana Boat SunComfort", SPF 50+
10. "L'Oreal Quick Dry Sheer Finish" izsmidzināmais losjons, SPF 50+
11. "Coppertone Sport High Performance AccuSpray", SPF 30
12. "Equate Sport Continuous" izsmidzināmais losjons, SPF 30
13. "Coppertone UltraGuard", SPF 70+
14. "Neutrogena Beach Defense Water + Sun Protection", SPF 70
15. "Caribbean Breeze Continuous Tropical Mist" izsmidzināmais losjons, SPF 70

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!