Foto: Privātais arhīvs

Gluži kā ieslodzīta 23 gadus vecā Jekaterina pavada savas dienas kāda Rīgas nama piektajā stāvā. Ne jau cieši aizslēgtas durvis meiteni tur vienā vietā, bet gan pašas ķermenis. Jekaterinai ir spināla amiotrofija – reta slimība, kas liedz viņai sēdēt, staigāt un kustēties. Pašlaik interneta vietnē labdaris.lv tiek vākti līdzekļi operācijai, kas ļautu meitenei pārvietoties ratiņkrēslā.

"Pēc meklējumiem vairāku gadu garumā, beidzot ir parādījusies cerība – kāda klīnika Somijā piedāvā operāciju, pēc kuras Jekaterina varēs iesēsties invalīdu ratiņos un beidzot sākt dzīvot. Diemžēl operācija ir pārāk dārga, lai meitene pati to varētu apmaksāt. Tās cena ir 42535 eiro," teikts portālā. 

Jekaterinai reto slimību diagnosticēja pusotra gada vecumā. Spinālā muskuļu atrofija (amiotrofija) ir ģenētiski noteikta, smaga, pakāpeniski progresējoša muskuļu atrofija, kura izpaužas agrā bērnībā. Tā ir ļoti smaga muguras smadzeņu kustību neironu saslimšana. Tā izraisa muskuļu novājināšanos – ar laiku tie nespēj veikt savas funkcijas, un cilvēks kļūst pavisam bezpalīdzīgs.

Labākajā gadījumā slimnieku noved pie nekustīguma. Vēlākajās slimības stadijās var attīstīties skeleta deformācija un pēc dažiem mēnešiem vai gadiem slimība var novest pie slimnieka nāves. Līdz šim brīdim slimība tika uzskatīta par neārstējamu un nebija pat priekšnosacījumu tās ārstēšanai, lai vismaz kaut kādā veidā apturētu tās progresēšanu. 

Pati Jekaterina par savu slimību raksta: "Kamēr mana vecuma bērni spēra pirmos soļus, es stutējos pret sienu, kad mani vienaudži pirmo reizi sēdās skolas solā, es sēdēju invalīdu ratiņos. Tomēr ratiņi man atgādina par laiku, kad es vēl biju brīva un varēju izkļūt no telpām. Bērnībā divas reizes piedzīvoju lūzumu, un tagad visa mana pasaule ir četras sienas un dators.
Abi mani vecāki ir miruši, tāpēc es dzīvoju pie tantes – viņa man ir vistuvākais cilvēks šajā pasaulē. Lietas, ko nevaru izdarīt, viņa man palīdz paveikt. Tomēr es nevaru un negribu no viņas prasīt rūpes par sevi visas dzīves garumā. Labi, ka es varu nedaudz pakustināt rokas, rakstīt un nopelnīt, lai palīdzētu tantei."


Lai arī Jekaterinas stāvoklis ir neapskaužams un ļoti grūts, meitene nezaudē optimismu un cerību. "Lai arī jau vairāk nekā 10 gadus neesmu varējusi normāli sēdēt un izkļūt no vienas telpas, neesmu zaudējusi ticību, ka reiz arī es varēšu uzsākt savu dzīvi. Pašlaik attālināti apgūstu psiholoģiju un strādāju. Es rakstu. Tā ir iespēja sevi nodrošināt, tomēr nevaru nopelnīt tik daudz, lai varētu piepildīt savu sapni – iesēsties invalīdu ratiņos un izripot ārpus šīm sienām."

Nesen viņa uzzinājusi, ka Somijas klīnikā "ORTON" pieejama operācija, pēc kuras viņa varētu sēdēt tik taisni kā nekad agrāk un būt atkal brīva no robežām, ko ir novilcis slimais ķermenis. Diemžēl operācija maksā vairāk nekā 40 tūkstošus eiro, bet tā jāveic drīz. "Es varētu rakstīt no rīta līdz rītam, lai nopelnītu, lūgt visu savu draugu palīdzību, bet man vienalga pietrūktu, tāpēc es vēršos pie jums," raksta Jekaterina.

Viena operācija Somijā meitenei jau veikta. Tai naudu savākusi pati un pēctam jutusies labāk. Arī otra operācija nevarot gaidīt. "Dažu mēnešu laikā man ir jāsavāc visa vajadzīgā summa vai arī manas iespējas kādreiz apsēsties saruks."

Lai Katja sēdētu un izkļūtu no dzīvokļa, var palīdzēt:

Tālruņi ziedojumiem:

90006881 (maksa par zvanu — 1.42 EUR)
90006771 (maksa par zvanu — 7.11 EUR).

Jūs varat palīdzēt Jekaterinai uzsākt dzīvi ārpus četrām sienām arī ziedojot jebkuru summu uz kādu no zemāk norādītajiem kontiem, ierakstot maksājuma mērķī: "Veselības fonds: Jekaterina Ļebedeva".

Rekvizīti:

Nosaukums: Biedrība "Latvijas Labdaru Asociācija Labdaris.lv"
Reg. Nr: 40008173130
Jur. adrese: Akadēmijas laukums 1- 1011, Rīga, LV-1050

SWEDBANK

Swift: HABALV22
LV43HABA0551037990069

CITADELE

Swift: PARXLV22
LV79PARX0016130480002

Paypal: paypal@labdaris.lv

Webmoney:

WMR R175707680433
WME E281911870931
WMZ Z295651461411

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!