Foto: Shutterstock
Laiku pa laikam sabiedrībā plašu popularitāti iemanto noteiktu pārtikas produktu grupu izslēgšana no ēdienkartes, dažādas diētas un citas svara samazināšanas metodes. Šobrīd aktuāla ir ogļhidrātu īpatsvara samazināšana uzturā, ēdienkarti balstot vien olbaltumvielas saturošos produktos. Šai sakarā portāls "Women's Health", konsultējoties ar mediķiem, uzskaitījis sekas, kādas uz organismu atstāj samazināta ogļhidrātu uzņemšana.

Svara samazināšanās

Samazinot ogļhidrātu daudzumu, ko uzņemam ar pārtiku, pirmais, ko pamanīsi, būs strauji samazināties sākušais svars. Tiesa, no tava organisma pazudīs nevis tauki, bet gan ūdens.

"Izslēdzot no ēdienkartes ogļhidrātus, organisms enerģijas ražošanai izmanto to rezerves, kas, savukārt ierosina atbrīvošanos no organismā uzkrātā šķidruma. Tā kā ūdens no tā tiek izvadīts krietni ātrāk nekā spēj šķelties tauku šūnas, svara zudums ir straujš, tomēr to rada nevis reāla fiziskās formas uzlabošanās, bet gan gluži fizioloģiski procesi," stāsta diētas ārste un zinātnisku publikāciju autore autore Mērija Spano (Marie Spano).

Pašsajūtas pasliktināšanās

Ogļhidrāti ir galvenais organisma enerģijas avots, tāpēc, samazinot to patēriņu, enerģija tiek ņemta, šķeļot tauku šūnas, kā rezultātā rodas arī toksiskas blakusvielas ketoni. To klātbūtne ierosina nelāgu elpu, mutes sausumu, nogurumu, galvas reibšanu, ķermeņa vājumu, bezmiegu, nelabumu, kā arī galvassāpes. Ja ogļhidrāti no uztura tiek izslēgt ilgstoši, organisms pie jaunā uztura plāna pamazām pierod, pakāpeniski mazinoties arī iepriekš minētajiem simptomiem, tomēr, jebkurā gadījumā, nepietiekams ogļhidrātu daudzums organismam nav veselīgs, brīdina speciāliste.

Vēlme pēc našķiem

Uzturā lietojot vienkāršos ogļhidrātus – baltmaizi, saldumus, ātrās uzkodas u.c. – mūsu enerģijas līmenis piedzīvo nemitīgas svārstības, cukura līmenim asinīs strauji pieaugot un atkal krītoties. Ja šis process tiek piedzīvots regulāri, kā brīdina pētījuma rezultāti, kas publicēti izdevumā "American Journal of Clinical Nutrition", mūsu smadzenēs aktivizējas daļas, kas atbild par atkarības veidošanos. Tā rezultātā vēlme pēc neveselīgiem produktiem, kas satur cukuru un vienkāršos ogļhidrātus, kļūst nekontrolējama un veselīgu dzīvesveidu ievērot kļūst teju neiespējami.

Sirds un asinsvadu slimību risks

Izdevumā "Plos One" pērn publicētā pētījumā apgalvots, ka salikto ogļhidrātu izslēgšana no uztura, kā arī regulāra vienkāršo ogļhidrātu uzņemšana, periodiski ēdot neveselīgu pārtiku, ievērojami palielina risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām. Savukārt, uzturā lietojot veselīgus pilngraudu produktus, mūsu organismā normalizējas holesterīna līmenis, kā arī mazinās sirds slimību, aptaukošanās un otrā tipa diabēta saslimšanas risks.

Vēdera darbības traucējumi

Izslēdzot no ēdienkartes ogļhidrātus, tu ievērojami samazināsi arī šķiedrvielu patēriņu, kas, savukārt, var ierosināt gremošanas darbības traucējumus. Visbiežāk tie izpaužas kā aizcietējums, nereti tiekot novērotai arī kuņģa dedzināšanai un jau iepriekš minētajam nelabumam, brīdina Spano.

Garastāvokļa svārstības

Cukura līmeņa svārstības asinīs ietekmē arī mūsu noskaņojumu, turklāt no ogļhidrātu uzņemšanas ir atkarīga arī laimes hormona serotonīna izstrādāšanās mūsu smadzenēs. Organismam trūkstot enerģijai, labsajūtas hormons neizstrādāsies, kā rezultātā jutīsies nervoza, viegli aizkaitināma un nomākta, rezumē diētas ārste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!