Foto: Shutterstock

Sestdien, 4. oktobrī, Līga Ārniece no Rīgas skries maratonā, Mineapolē, ASV. Līgai ir implantēts elektrokardiostimulators un viņa piedalīsies maratonā kopā ar citiem sportistiem no 15 dažādām pasaules valstīm. Viņi visi izmanto medicīnas tehnoloģijas. Sportisti tiks godināti kā 2015. gada "Medtronic Pasaules varoņi" (Medtronic Global Heroes) .

Šogad komandā ir skrējēji no sešiem kontinentiem un 15 dažādām valstīm, starp kurām ir arī Latvijas vārds. Katram skrējējam ir medicīnas ierīce, lai ārstētu slimību, piemēram, sirds slimību, diabētu, mugurkaula problēmas, hroniskas sāpes vai neiroloģiskus traucējumus.

Tajā pašā gadā, kad tika noteikta diagnoze, Līgai implantēja sirds elektrokardiostimulatoru. Pēc operācijas bija vajadzīgi trīs gadi, lai viņas ķermenis un sirds stimulators darbotos saskaņoti. Pēc tā viņas fiziskais un emocionālais spēks un enerģija atgriezās.

2008. gadā Līgai Ārniecei diagnosticēja Volfa-Parkinsona-Vaita sindromu, kam raksturīgs paātrināts sirds ritms. Latvijas orientēšanās izlases sportistei bija nepieciešama operācija.

Diemžēl sarežģījumi operācijas laikā noveda līdz nedabīgi lēnai sirds darbībai. 24 gadus jaunajai sportistei tā bija nežēlīga diagnoze un brīžiem šķita, ka dzīvot atlicis pavisam maz. Viņa nevarēja ne strādāt, ne skriet, ne veikt ikdienas darbus. Līga ne tikai zaudēja iespēju skriet valsts izlases komandas sastāvā, viņa zaudēja savu laimi un dzīves jēgu.

2008. gadā, tajā pašā gadā, kad tika noteikta diagnoze, Līgai implantēja sirds elektrokardiostimulatoru. Pēc operācijas bija vajadzīgi trīs gadi, lai viņas ķermenis un sirds stimulators darbotos saskaņoti. Pēc tā viņas fiziskais un emocionālais spēks un enerģija atgriezās.

Foto: Shutterstock

Pagājušajā gadā, atkal Latvijas nacionālās Orientēšanās izlases sastāvā, viņa piedalījās un uzvarēja 80 kilometru apvidus skriešanas sacīkstēs.

Līdz ar darbošanos nacionālajā orientēšanās izlasē, Arniece ir ļoti aktīva savā orientēšanās klubā un strādā par zviedru valodas skolotāju. Viņas elektrokardiostimulators ir devis iespēju dzīvot pilntiesīgu dzīvi, kurā viņa var darīt to, kas patīk, saņemt un dāvāt prieku apkārtējiem, kā arī, protams, skriet.

''Medtronic Pasaules varoņi" programma tika uzsākta 2006. gadā, programma godina cilvēkus, kuri ir pārvarējuši hroniskas slimības un turpina savu aizraušanos ar skriešanu, kā arī ir aktīvi savās kopienās.

"Gadu gaitā mūs tik ļoti ir iedvesmojuši visi šie sportisti. Bez skriešanas, Medtronic Global Heroes ir kaislīgi un iedvesmojoši cilvēki, kas ne tikai aktīvi pārvalda savas veselības problēmas, bet veicina, iedvesmo un uzlabo savu ģimeņu, draugu un sabiedrības labklājību, " teica Džeikobs Geils (Jacob Gayle), Medtronic labdarības nodaļas vizeprezidents.

Pēdējo 10 gadu laikā, Medtronic programmā piedalījušies:

  • 234 skrējēji no 34 valstīm;
  • sportistu vecums ir no 18 līdz 68 gadiem;
Piemērotas ierīces iekļaušanai ir:
  • elektrokardiostimulatori;
  • implantējamie kardiodefibliratori;
  • muguras ierīces;
  • neiroloģiskās ierīces;
  • insulīna sūkņi un sirds vārstuļi.

Veselības problēmas, ar kurām ir startējuši dalībnieki ir sirds slimības, piemēram, aritmijas, vārstuļu traucējumi, diabēts, nesaturēšana, ēteriskās trīce, Parkinsona slimība, un hroniskas sāpes.

Papildus informāciju par 2015. gada 2015 "Medtronic Pasaules varoņi" komandu var atrast mājaslapā medtronic.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!