Foto: PantherMedia/Scanpix
Ārsti bieži savā darbā satiek pacientus ar dīvainām un neikdienišķām problēmām, kuras nolemj atklāt plašākai sabiedrībai, lai pievērstu zinātnieku uzmanību netradicionālu medicīnisko gadījumu pētīšanai, par kuriem iepriekš neviens nebūtu iedomājies. Informācija par šādiem gadījumiem palīdz arī citiem ārstiem sagatavoties un zināt, kā rīkoties, ja ar ko līdzīgu nākas saskarties arī savā praksē, bet pārējiem tas demonstrē cilvēka organisma neparastākos noslēpumus un iespējas.

Livescience.com autori apkopojuši netradicionālākos medicīnas gadījumus - no vīrieša, kas pārdozēja garšvielas, līdz kungam, kura acī radās zvaigzne. Kā iespējams zobu bakstāmo norīt tā, ka tas nonāk aknās, un kas ir smadzeņu akmeņi?

Sojas mērces pārdozēšana

Foto: F64

Riskanta šķidruma pārdozēšana parasti saistās ar pārmērīgu alkohola lietošanu, bet Virdžīnijas štatā, ASV, kāds 19 gadus vecs jaunietis, zaudējot derībās, izdzēris pārlieku daudz sojas mērces.

Vispirms puisis sācis raustīties, tad parādījušies krampji, līdz beidzot viņu aizveda uz slimnīcu, kur viņš trīs dienas nogulēja komā.

Viens litrs sojas mērces var saturēt 150 gramus nātrija. Tas, nokļūstot asinsritē, tuvākajiem audiem atņem šķidrumu, kas palielina sāls koncentrāciju šūnās. Šajā procesā smadzenes arī zaudē šķidrumu, kā arī sāļās vides ietekmē var sarauties un sākt asiņot.

Lai normalizētu nātrija līmeni, mediķi puiša ķermenī ielaida 5,7 litrus cukurūdens.

Pārsteidzoši, bet puisis izdzīvoja, un viņam nav nekādu neiroloģisku bojājumu. No derībām gan tuvākajā laikā būtu prātīgi atturēties.

Savīts barības vads

Foto: Shutterstock

Kāda 87 gadus veca šveiciete vērsās pie ārsta ar sūdzībām par sāpīgām vēdera spazmām, tās esot pastiprināti katru rītu uzreiz pēc pamošanās. Rentgenā atklājās, ka sievietes barības vads katru reizi, kad viņa ēd, savijas spirālē.

Sirmgalve pēdējo mēnešu laikā bija zaudējusi piecus kilogramus svara, savukārt speciālisti šādu medicīnisko situāciju nevarēja izskaidrot.

''Sievietei sāpes radīja muskuļu spazmas. Tā vietā, lai, kā ierasts, muskuļi barības vadā sarautos un atkal paplašinātos ēšanas laikā, sievietes muskuļi visi darbojās vienlaicīgi un izveidoja spirāli,'' skaidro gastroenterologs Džons Pandolfino (John Pandolfino).

Tā kā nav pieredzes, ko darīt šādā situācijā, sievietes ķermeņa anomāliju nebija iespējams izārstēt.

Šis gadījums publicēts un plašāk aprakstīts ''Jaunā Anglijas medicīnas žurnāla'' (New England Journal of Medicine) maija numurā.

Zvaigzne acī


Foto: AFP/Scanpix
Dažreiz animācijas filmām ir taisnība. Kā multfilmās pēc kārtīga sitiena pa galvu cilvēkam visapkārt rādās zvaigznītes, tā līdzīgi gadījies arī kādam vīrietim no Austrijas.

Pēc smaga sitiena pa galvu vīrieša acī parādījusies zvaigzne. Stiprs sitiens ar bumbu pa galvu, dūres spēks vai pat drošības spilvens var traumēt aci tik spēcīgi, lai sabojātu lēcu un izraisītu kataraktu.

Katarakta ir acs caurspīdīgās lēcas apduļķošanās. Vesela acs lēca ir caurspīdīga, un gaisma bez grūtībām tiek tai cauri. Ja izveidojusies katarakta, lēca sabiezē un kļūst duļķaina. Gaismai ir grūti tai izlauzties cauri, un redze aizmiglojas.

Mediķi uzskata, ka šis konkrētais kataraktas gadījums ir dīvains, jo ierastās apaļās formas vietā, tai ir izteiktas zvaigznes kontūras.

''Daba radījusi skaistu kataraktu,'' saka oftalmologs Marks Fromers (Mark Fromer).

Paraksti kataraktas parādās kā balti vai dzelteni plankumi, nevis zvaigžņu formas sabiezējums. Veicot operāciju un noņemot kataraktu, cilvēka redzi var atjaunot.

Šis gadījums publicēts un plašāk aprakstīts ''Jaunā Anglijas medicīnas žurnāla'' (New England Journal of Medicine) aprīļa numurā.

Erotisko filmu skatīšanās galvassāpes

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kāds vīrietis Indijā vērsies pie ārsta ar sūdzībām, ka ik reizi pēc erotisko filmu skatīšanās viņam astoņas līdz 10 minūtes sāpot galva.

''Šādas galvassāpes ir retas, bet pastāv. Viens procents no visiem pasaules iedzīvotājiem atšķirīgos dzīves posmos cieš no seksa galvassāpēm,'' skaidro neiroloģe Emija Gelfande (Amy Gelfand).

Lielākajai daļai slimnieku pēkšņas galvassāpes parādās orgasma laikā. Vīrieša gadījums Indijā ir neparasts, jo galvassāpes parādījās, tikai skatoties erotiskus video, nevis seksuālas aktivitātes laikā.

Matains acs ābols

Foto: AFP/Scanpix

Saldināto dzērienu diēta

Foto: Shutterstock

Kas notiktu, ja cilvēks vairākus gadus dzertu tikai saldinātus gāzētus dzērienus?

Kāda sieviete Monako to arī darīja - kopš 15 gadu vecuma pārtika tikai no saldinātiem gāzētajiem dzērieniem.

31 gadu vecumā sieviete tikai nogādāta slimnīcā pēc tam, kad pēkšņi zaudēja samaņu. Analīžu rezultāti uzrādīja kritiski zemu kālija līmeni un neregulāru sirdsdarbību, bet ne hormonu problēmas. Pārbaudot ģimenes medicīnas vēsturi, arī tajā nebija norāžu par kādām sirds un asinsvaru saslimšanām, tādēļ ārsti sākotnēji nevarēja saprast, kas izraisījis sirdsdarbības traucējumus tik jaunai sievietei.

Vēlāk, kad sieviete apdomājās, viņa atzina, ka katru dienu izdzer divus litrus kolas un dara to jau gadiem ilgi.

Ārsti pieņem, ka kola varēja izvadīt lieko ūdeni no zarnām, izraisot caureju un kālija izskalošanu no organisma. Lielais kofeīna daudzums traucēja kālija uzsūkšanos, savukārt pazeminātais kālija līmenis izraisīja sirds aritmiju.

Nedēļu pēc kolas diētas atmešanas sievietes sirdsdarbība un kālija līmenis atgriezušies normas robežās.

Zobu bakstāmais aknās


Foto: Shutterstock
Raizējies nejauši norīt arbūza sēkliņas vai košļājamo gumiju! Aizmirsti! Nemanīti norīt iespējams arī zobu bakstāmo.

Kāda 45 gadus veca sieviete kļuva pakāpeniski vājāka, līdz vemšanas un zema asinsspiediena dēļ tika nogādāta slimnīcā.

Sākumā ārsti domāja, ka sievietei ir iekšējo orgānu infekcija, bet vēlāk atklājās, ka viņas zarnās ir gandrīz trīs centimetrus garš dobums. Kas to radījis? Izrādās, nejauši norīts zobu bakstāmais kociņš, kurš caur gremošanas traktu nonācis aknās, kur atradās vairākus mēnešus.

Ārstiem zināmi vēl 17 gadījumi, kad norīts vesels zobu bakstāmais, kas vēlāk nonācis aknās.

Govju baku čūla

Foto: Shutterstock

Nīderlandē kāda kaķēna glābšanas misija izgāzusies ar lielu blīkšķi - kāda jauniete, glābjot grāvī slīkstošu pūkaini, tikusi pie milzīgas, melnas čūlas, kuras iemeslu neviens ārsts nevarēja izskaidrot vairākas nedēļas.

Diemžēl izglābtais kaķēns nākamajā dienā nomira. Pāris dienas pēc glābšanas operācijas 17 gadus vecajai jaunietei uz rokas parādījās sarkana brūce, kas vēlāk kļuva melna. Uz ādas izplatījās sarkani, sāpīgi izsitumi, kas pārklāja visu meitenes roku līdz pat padusei.

Pēc tam, kad nepalīdzēja pat antibiotikas, ārsti atklāja, ka brūci izraisījis govju baku vīruss.

"Meitene tika ārstēta pie dažādiem speciālistiem gandrīz divas nedēļas bez pārtraukuma," stāsta bērnu infektoloģe Jojaneke Heidema (Jojanneke Heidema).

Pēc tam, kad īstā diagnoze tomēr tika noteikta, pāris nedēļu laikā meitene atveseļojās. Čūla sadzija divu mēnešu laikā, par piemiņu gan atstājot kārtīgu rētu.

Pataloģisks dāsnums

Foto: LETA

Kāds vīrietis Brazīlijā pēc 49 gadu vecumā pārciesta insulta kļuvis pārspīlēti dāsns - viņš sāka atdot naudu nepazīstamiem cilvēkiem, pirkt konfektes un izdāļāt uz ielas satiktiem bērniem un citādi palīdzēt svešiniekiem. Vīrietis būtu iztērējis visus savus iekrājumus, sev neko neatstādams, ja sieva nebūtu par viņu parūpējusies.

Pētnieki uzskata, ka pārmērīgo dāsnumu izraisījis pārciestais insults. Pēc dažādām pārbaudēm ārsti neatrada nekādus pierādījumus par spriestspējas traucējumiem vai demenci, kas varētu izskaidrot viņa pārmērīgu augstsirdību.

Skenējot galvaskausu, vairākos smadzeņu reģionos, tostarp pieres daļā atklājās zema asins plūsma. Šos reģionus nevarēja sabojāt smadzeņu asiņošana insulta laikā, jo tie ir saistīti vairāk ar nervu ceļiem. Tāpēc tiek uzskatīts, ka nervu bojājumi pēc insulta attiecīgajās smadzeņu daļās varēja izmainīt pacienta personību.

Šis gadījums publicēts un plašāk aprakstīts žurnāla ''Neirogadījumi'' (Neurocase) augusta numurā.

Padušu matiņu infekcija

Foto: Shutterstock

Kāds 40 gadus vecs vīrietis, neievērojot personīgo higiēnu, ticis pie neierastas problēmas - padušu apmatojuma iekaisuma.

Vīrietis ārstiem atzinies, ka pēdējo četru gadu laikā nekādi nav bijis iespējams cīnīties ar stipru sviedru aromātu padusēs. Vīrieša padušu matiņus klāja dzeltena krēmveida viela.

Pēc dažādu pārbaužu veikšanas, vienīgais ārstu izskaidrojums bija padušu matiņu infekciju.

Vīrietim padušu apmatojums bija jānoskuj. Iekaisums tika ārstēts ar alumīnija hlorīdu, kā arī eritromicīnu saturošām antibiotikām. Pēc pāris nedēļām nepatīkamais aromāts pazuda un infekcija bija izārstēta.

Šis gadījums publicēts un plašāk aprakstīts ''Jaunā Anglijas medicīnas žurnāla'' (New England Journal of Medicine) oktobra numurā.

Smadzeņu akmeņi

Foto: Reuters/Scanpix

Kāds vīrietis no Brazīlijas 10 gadus cieta no galvassāpēm un sliktas redzes. Kad reiz viņš izlēma doties pie ārsta, atklājās, ka vīrieša smadzenēs ir akmeņiem līdzīgi, kalciju saturoši veidojumi. Kalcija bumbuļi galvā arī bija vainojami pie konstantas redzes pasliktināšanās un galvassāpēm.

Ārsti atklāja, ka akmeņi bija celiakijas sekas. Veselības stāvoklis pasliktināja arī gremošanas traucējumi, par kuriem vīrietis pats nemaz nezināja.

Celiakija ir gremošanas trakta slimība, kas bojā tievo zarnu un kavē uzturvielu uzsūkšanos.

Nav skaidrs, kā tieši celiakiju izraisīja pārkaļķošanos smadzenēs. Tā kā pacientam bija pazemināta spēja absorbēt dzelzi, viņa organisms nav varējis to pārstrādāt un sākusies pārkaļķošanās.

Šis gadījums publicēts un plašāk aprakstīts žurnāla ''Neirogadījumi'' (Neurocase) augusta numurā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!