Foto: Shutterstock
Atzīmējot Pasaules insulta dienu, 29. oktobrī no pulksten 17 līdz 18.30 iedzīvotāji tiek aicināti uz izglītojošu pasākumu par insulta un sirds asinsvadu slimību profilaksi, kura tēma šogad ir "Es esmu sieviete. Mani apdraud insults." Pasākums norisināsies viesnīcas "Radisson Blu Latvija" zālē "Alfa" (Elizabetes ielā 55, Rīgā). Ieeja bez maksas.

Saskaņā ar Pasaules Insulta organizācijas (World Stroke organization) datiem - katrai piektajai sievietei dzīves laikā draud insults. Salīdzinājumam - šāds risks ir arī katram sestajam vīrietim. Īpaši augsts insulta risks, salīdzinot ar jebkuru citu demogrāfisko grupu, ir sievietēm pēc 85 gadu vecuma. Statistikas dati liecina, ka 60 procenti no visiem insulta izraisītiem nāves gadījumiem ir bijuši sievietēm.

Pēc Paula Stradiņa Insulta vienības reģistra datiem, sievietes sastāda lielāko daļu, 57% no visiem insulta pacientiem kopumā, bet pēc 85 gadu vecuma jau 82% insulta pacientu ir sievietes.
Latvijas Insulta biedrības vadītāja, neiroloģe Evija Miglāne

"Sievietēm, salīdzinājumā ar vīriešiem, ir lielāks insulta risks, jo to ietekmē ne tikai tradicionālie asinsvadu slimību riska faktori, bet arī dažādi specifiski riska faktori, kas saistās ar hormonālām izmaiņām, kā piemēram:

  • hormonāla kontracepcija;
  • ormonaizvietojoša terapija;
  • grūtniecība;
  • dzemdības.

''Sievietēm biežāk, nekā vīriešiem, sastopama migrēna, kas pati par sevi paaugstina insulta risku. Vaskulāru slimību risks sevišķi palielinās pēc menopauzes, kad estrogēnu līmenis sievietes organismā samazinās. Latvijā ik gadu stacionāros ārstējas ap 8,5 tūkstošiem cilvēku ar dažāda veida insultiem,'' skaidro Latvijas Insulta biedrības vadītāja, neiroloģe Evija Miglāne.

Pēc Paula Stradiņa Insulta vienības reģistra datiem, sievietes veido lielāko daļu jeb 57 procentus no visiem insulta pacientiem kopumā, bet pēc 85 gadu vecuma jau 82 procentus insulta pacientu ir sievietes.

Pēc reģistra datiem, Latvijā, tāpat kā pasaulē, sievietēm ir sliktāki ārstēšanas rezultāti, kas attiecas gan uz augstāku mirstību, gan smagākām sekām pēc insulta.

"Tāpēc ir ārkārtīgi svarīgi sievietēm apzināties visus šos riskus un dzīvot veselīgi, lai maksimāli rastu iespēju izvairīties no insulta un ar to saistītām smagām sekām," uzskata Miglāne.

Foto: Shutterstock

''Insults ir viena no tām slimībām, kuru daudzos gadījumos iespējams novērst, savlaicīgi veicot profilaktiskus pasākumus, kā arī diagnosticējot insulta izraisošus riskus un uzsākot atbilstošu ārstēšanu. Tāpēc jāseko līdzi pulsam un asisnsspiedienam, jāmēra holesterīns un jānosaka citi sirds veselības rādītāji. Ja cilvēkam jau ir diagnosticēta kāda kardioloģiska saslimšana, piemēram, mirdzaritmija, ir ļoti svarīgi, konsultējoties ar ārstu, uzsākt atbilstošu ārstēšanos, lai novērstu slimības komplikācijas un sekas. Tāpēc aicinām iedzīvotājus uz izglītojošo pasākumu, kur būs iespēja gan noteikt mirdzaritmijas un insulta risku, kā arī uzdot speciālistiem interesējošus jautājumus," saka Inese Mauriņa, pacientu biedrības "ParSirdi.lv" vadītāja.

Pasākuma laikā iedzīvotāji varēs iepazīties ar vairākām sev interesējošām tēmām, kas saistītas ar insulta profilaksi, piemēram:

  • Par ātru rīcību akūtā situācijā iepazīstinās Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāvis.
  • Par profilaktiskiem pasākumiem organisma stiprināšanai pastāstīs Slimību profilakses un kontroles centra speciāliste Ilze Straume.
  • Par atbalstu mirdzaritmijas un insulta pacientiem un izglītojošiem pasākumiem iedzīvotājus informēs Pacientu biedrības "ParSirdi.lv" vadītāja Inese Mauriņa.

Pasākuma noslēgumā uz iedzīvotājiem interesējošiem jautājumiem atbildes sniegs speciālisti, kā arī būs iespēja noteikt mirdzartmijas un insulta risku, veikt asinsspiediena un pulsa mērījumus, saņemt informatīvos materiālus.

Pasākumu iedzīvotājiem organizē Latvijas Insulta biedrība, Slimību profilakses un kontroles centrs un pacientu biedrība "ParSirdi.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!