Foto: DELFI

Aizvadītajā nedēļā Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā no Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas tika nogādāts 69 gadus vecs vīrietis ar smagu politraumu pēc kritiena no ēkas jumta, kur bija veicis labošanas darbus. Viņa dzīvību nopietni apdraudēja daļējs aortas plīsums, taču ārstiem izdevās viņu glābt, turklāt izdarīt to ar mazinvazīvu iejaukšanos, portālu Rutks.lv informēja Austrumu slimnīcas sabiedrisko attiecību pārstāve Inguna Potentinova.

Politrauma ir vairāku ķermeņa daļu un orgānu vienlaicīgs bojājums, visbiežāk šādas traumas rodas pēc ceļu satiksmes negadījumiem, kritieniem no augstuma vai citām augstas enerģijas traumām. Minētajam vīrietim tika konstatēti multipli krūšu kurvja orgānu bojājumi, tostarp aortas krūšu daļas atslāņošanās ar daļēju plīsumu, kas radīja nopietnu dzīvības apdraudējumu. Papildus tika konstatēti arī smagi plaušu, sirds un galvas smadzeņu sasitumi.

Nonākot Rīgas Austrumu slimnīcā, gūtās politraumas aprūpē tika iesaistīta multidisciplināra ārstu komanda – asinsvadu ķirurgi, reanimatologi, invazīvie radiologi, neiroķirurgi un ķirurgi. Tika izlemts veikt neatliekamu operāciju. Plaša vaļēja ķirurģiska iejaukšanās tik smagos gadījumos vai nu tehniski nav iespējama, vai pacientam ir ļoti augsts mirstības risks. Līdz ar to tika pieņemts lēmums par mazinvazīvu aortas krūšu daļas rekonstrukciju caur cirkšņa artēriju, ievadot stenta protēzi. Pacienta stāvoklis pašlaik ir stabils, bet priekšā ilgstošs atveseļošanās process mediķu uzraudzībā.

Šis gadījums ir īpašs gan ar to, ka izdevās pacientu glābt, gan ar to, ka tas tika izdarīts ar mazinvazīvu iejaukšanos, proti, caur cirkšņa artēriju ievadot speciālu instrumentu, tādu kā stīgu, un plīsuma vietā ievietojot stentu.
Inguna Potentinova, Austrumu slimnīcas pāstāve
"Aortas plīsumi vienmēr ir ārkārtīgi bīstami dzīvībai. Šis gadījums ir īpašs gan ar to, ka izdevās pacientu glābt, gan ar to, ka tas tika izdarīts ar mazinvazīvu iejaukšanos, proti, caur cirkšņa artēriju ievadot speciālu instrumentu, tādu kā stīgu, un plīsuma vietā ievietojot stentu," skaidro Potentinova.

Šādas operācijas ārstiem prasa specifiskas iemaņas un aprīkojumu, kāds ir pieejams tikai universitātes slimnīcās, savukārt pacientam tās ir saudzējošākas ārstniecības metodes. Rīgas Austrumu slimnīca ir vienīgā vieta Latvijā, kur politraumas pacientiem tiek sniegta pilna spektra neatliekamā medicīniskā palīdzība – 2014. gadā slimnīcā nonāca 1330 politraumas pacienti, bet šā gada nepilnos 11 mēnešos – 943.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!