Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai prāts strādātu asāk, smadzenēm jānodrošina visas nepieciešamās barības vielas. Portāls Interesnooo.com apkopojis 11 produktus, par kuru notiesāšanu pelēkās šūniņas tev pateiks lielu paldies, jo tie ir īpaši bagātīgi ar smadzeņu darbībai nepieciešamiem mikroelementiem, ogļhidrātiem, antioksidantiem un citām vērtīgām vielām.

Mellenes un dzērvenes

Foto: Shutterstock
Šājās īsteni latviskajās ogās ir ļoti daudz antioksidantu (piemēram, C vitamīns) – tie neitralizē brīvos radikāļus, kaitīgus ķīmiskus savienojumus, kas izraisa šūnu bojājumus un var negatīvi ietekmēt smadzeņu darbību. Katru dienu apēdot kaut mazliet melleņu vai dzērveņu (arī, piemēram, dzerot to sulu), smadzenes būs mundrākas. Šīs ogas nāks par labu atmiņai un koncentrēšanās spējām.

Spināti

Foto: stock.xchng
Spināti ir bagātīgi ar folskābi, kas uzlabo atmiņu un koncentrēšanās spējas, sniedz smadzenēm možumu. Cita starpā, zems folskābes līmenis var būt depresijas iemesls.

Vēl spinātos ir B12 vitamīns, kas labvēlīgi ietekmē atmiņu un sniedz smadzenēm enerģiju.

Žāvētas aprikozes

Foto: Shutterstock
Tās satur daudz dzelzs, kas smadzenēm ir ļoti svarīgs mikroelements. Dzelzs nepieciešams kā būvelements hemoglobīna sintēzei. Hemoglobīns ir viela, kura atrodas sarkanajos asins ķermenīšos eritrocītos un nodrošina skābekļa piegādi visām ķermeņa – arī smadzeņu – šūnām.

Dzelzs stimulē kreisās smadzeņu puslodes darbību, kas atbild par analītisko domāšanu.

Žāvētās aprikozes satur arī C vitamīnu, kas darbojas kā antioksidants. Dienā vēlams uz kārā zoba likt vismaz trīs žāvētas aprikozes.

Baklažāns

Foto: stock.xchng
Baklažāna mizā lielā daudzumā atrodams antocianīns, tumšs pigments un vienlaikus antioksidants, kas veicina smadzeņu šūnu atjaunošanos un pasargā tās no brīvo radikāļu iedarbības. Antocianīns arī veicina toksīnu izvadīšanu no organisma.

Kivi

Foto: Shutterstock
Tāpat kā dzērvenes, kivi ir bagātīgs C vitamīna avots. Šis spēcīgais antioksidants neitralizē brīvos radikāļus, kuri nelabvēlīgi iedarbojas gan uz atmiņu, gan koncentrēšanās spējām. Kā zināms, C vitamīns uzlabo imunitāti, un, protams, veselam cilvēkam smadzenes strādā labāk, nekā slimam.

Viens kivi auglis satur visu ieteicamo C vitamīna dienas devu. Šo augļu iekļaušana uzturā noteikti sniegs jaunu sparu smadzenēm.

Sarkanās pupiņas

Galvenais enerģijas avots smadzenēm ir glikoze, ko organisms iegūst no ogļhidrātiem. Kaut arī smadzenes veido vien 2 procentus no ķermeņa svara, tās patērē 20 procentus no uzņemtā enerģijas daudzuma.

Sarkanās pupiņas ir bagātīgs olbaltumvielu un ogļhidrātu avots, tāpēc sniedz smadzenēm enerģiju. To ēšana uzlabo atmiņu un koncentrēšanās spējas.

Jūras kāposti

Foto: Shutterstock
Šis ūdensaugs ir pārliecinošs čempions pēc joda daudzuma tajā. Jodu dēvē par intelekta mikroelementu. Un ne velti! Pētījumos noskaidrots, ka bērniem, kuriem ilgstoši trūcis joda, ir sliktākas sekmes skolā, bet pieaugušajiem grūtāk veikt intelektuālu darbu.

Šī mikroelementa trūkums organismā draud ar miega traucējumiem, pastiprinātu nervozitāti un atmiņas problēmām. Runājot par miega traucējumiem, lai varētu normāli funkcionēt, smadzenēm noteikti ir nepieciešama pilnvērtīga atpūta – jaunākie pētījumi liecina, ka vismaz septiņas stundas miega diennaktī.

Auzu pārslas

Foto: Shutterstock
Auzu pārslas ir bagātīgs ogļhidrātu un citu uzturvielu avots, kas sniedz smadzenēm enerģiju un mundrumu. Auzu pārslu putra ir ļoti laba maltīte brokastīm, jo nodrošina smadzenes ar nepieciešamajām barības vielām uz ļoti ilgu laiku. Auzu pārslas uzlabo gan atmiņu, gan koncentrēšanās spējas.

Sarkanais kāposts

Foto: Shutterstock
Sarkanais kāposts ir bagātīgs antioksidantu avots, tāpēc tā iekļaušana uzturā palīdz uzveikt brīvos radikāļus, kuri nelabvēlīgi ietekmē ne tikai smadzeņu, bet visa organisma darbību.

Sarkanais kāposts tiek uzskatīts par visvērtīgāko no kāpostiem, jo tajā ir četras reizes vairāk antioksidantu, nekā baltajos galviņkāpostos.

Zaļie zirnīši

Gluži kā sarkanās pupiņas un citi pākšaugi, zaļie zirnīši lielā daudzumā satur ogļhidrātus, līdz ar to sniedz smadzenēm enerģiju. To ēšana palīdz uzlabot atmiņu un koncentrēšanās spējas.

Zaļajos zirnīšos ir arī antioksidants C vitamīns, kas, kā jau minēts, neitralizē brīvos radikāļus.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!